NAJZAGAĐENIJE PODRUČJE

Radnik iz Černobila: Ruski vojnici su vozili Crvenom šumom, to je ravno samoubistvu

Vojnici nisu nosili nikakvu zaštitnu opremu i vjerojatno su udahnuli radioaktivnu prašinu

Crvena šuma kod Černobila. Agencije

H. J. I.

28.3.2022

Ukrajinci koji su zaposleni na održavanju nuklearne elektrane u Černobilu kažu da su ruski vojnici, koji su zauzeli mjesto zloglasne nuklearne nesreće, podigli oblake radioaktivne prašine kada su vozilima prošli kroz najzagađenije područje.

Vojnici nisu nosili nikakvu zaštitnu opremu i vjerojatno su udahnuli radioaktivnu prašinu. To je ravno samoubistvu, rekli su radnici za Reuters.

Prošli su cestom pored Crvene šume

- Velika kolona vojnih vozila prošla je cestom odmah iza našeg objekta, koja prolazi pored Crvene šume - rekao je radnik koji je želio ostati anoniman. Crvena šuma je dobila to ime nakon eksplozije 1986. godine, kad su stabla poprimila crvenu boju.

- Konvoj je podigao veliki oblak prašine. Senzori koji mjere radijaciju su pokazali visoke nivoe radijacije - rekao je. 

Rusija je nakon zauzimanja elektrane 24. februara rekla da je radijacija unutar normalnih razina i da ne predstavlja prijetnju zdravlju ljudi, te da su ruske snage zauzimanjem elektrane spriječile "nuklearne provokacije ukrajinskih nacionalista".

Nisu imali pojma o nesreći

Jedan od zaposlenika rekao je da ruski vojnici s kojima je razgovarao ne znaju za historiju nuklearne elektrane.

- Kada su ih pitali znaju li za katastrofu iz 1986. godine, eksploziju četvrtog bloka, nisu imali pojma. Nisu imali pojma u kakvom su objektu - rekao je.

Ruske snage su napustile grad Slavutič u blizini Černobila, grad u kojem živi većina zaposlenika elektrane, izjavio je danas gradonačelnik i privremeni šef černobilske elektrane. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.