INVAZIJA NA UKRAJINU

Zaposleni u Černobilu: Krali smo gorivo od Rusa kako bismo spriječili katastrofu

Uspjeli smo da objekt održimo sigurnim. Ali uznemirujuće je to što su zarobili 169 naših vojnika, kaže Valeri

Oblast iza elektrane zove se „Crvena šuma" i jedno je od najradioaktivnijih mjesta na planeti. BBc

A. Č. / BBC

9.4.2022

Ruske snage zauzele su nekadašnju nuklearnu elektranu u Černobilu na sjeveru Ukrajine prvih dana invazije. Sada je ponovo pod ukrajinskog kontrolom. BBC novinarka Jogita Limaje jedna je od prvih koji su imali priliku da vide šta je ostalo posle Rusa.

Ulazeći u Ukrajinu iz pravca bjeloruske granice 24. februara, ruska vojska opkolila je Černobij tenkovima i oklopnim vozilima.

Oko 170 pripadnika Nacionalne garde Ukrajine koji su osiguravali elektranu, zarobljeni su i odvedeni u podrum. Potom su ruski vojnici pretražili teren za oružjem i eksplozivima.

Inženjerima, nadzornicima i ostalom tehničkom osoblju dozvoljeno je da nastavi sa radom. U sljedeća dva dana dovedeni su i timovi ruske agencije za nuklearnu energiju Rosatom.

Elektrana nije u funkciji

Zaposleni u Černobilu željeli su da zadrže kontrolu nad održavanjem rada u objektu. Elektrana nije u funkciji, ali radioaktivni otpad se i dalje odlaže na mjestu najveće nuklearne nesreće na svetu.

Milijarde dolara je utrošeno od nesreće 1986. godine, kako bi se očistio teren i zaustavilo dalje zagađenje. Ako se uvjeti na terenu ne održavaju ispravno, postoji veliki rizik od oslobađanja nuklearnog materijala.

- Željeli su da znaju kako se objekt održava. Tražili su informacije o svim procedurama, dokumentima i operacijama. Uplašio sam se, jer je ispitivanje bilo stalno, i ponekad nasilno - kaže Oleksandar Lobada, nadzornik za sigurnost radijacije u stanici.

Na najvišem spratu glavne zgrade elektrane nalaze se glavne sobe iz kojih se kontrolišu operacije u elektrane. Prostiru se sa obje strane dugačkog i uskog hodnika. Neke od soba su zaključane. Kada Rusi nisu uspeli da nađu ključeve, provalili su unutra, razbijajući dijelove vrata na kojima se nalazi brava.

Kada je struja u stanici nestala na tri dana, Valerij kaže da se mučio da pronađe gorivo kako bi generator nastavio da radi. BBC

- Morali smo stalno da pregovaramo sa njima, i da se baš trudimo da ih ne uvrijedimo, kako bi dozvolili našim ljudima da održavaju objekt - kaže inženjer Valerij Semonov.

Kada je struja u stanici nestala na tri dana, Valerij kaže da se mučio da pronađe gorivo kako bi generator nastavio da radi, pa čak i da je krao nešto goriva od Rusa.

- Da smo izgubili struju, bila bi katastrofa - objasnio je Oleksandar.

- Moglo je doći do oslobađanja radioaktivnog materijala. Razmjere toga možete i sami zamisliti. Nisam se bojao za svoj život. Bojao sam se šta će se desiti ako ne budem tu da nadgledam stvari u elektrani. Bojao sam se da će se desiti tragedija za čitavo čovječanstvo".

Vojnici su malo znali o nuklearnoj sigurnosti

Oblast iza elektrane zove se „Crvena šuma" i jedno je od najradioaktivnijih mjesta na planeti.

Snimci sa dronova ukrajinske vojske pokazuju da su ruski vojnici u tom dijelu kopali rovove i čak se tamo zadržali. Ovo je za BBC potvrdio i zvaničnik iz elektrane.

To pokazuje koliko su vojnici malo znali o nuklearnoj sigurnosti.

Energoatom, ukrajinska agencija za nuklearnu energiju, kaže da su ruski vojnici bili izloženi „značajnoj dozi" radijacije.

Odmah ispred sarkofaga koji štiti oštećeni nuklearni reaktor, ruski vojnici nabacali su džakove sa pijeskom, iza kojih bi mogli da se sakriju u slučaju napada.

Ruski vojnici bili izloženi „značajnoj dozi" radijacije. BBC

Valeri uzdiše na ovu ideju i kaže da ukrajinskim vojnicima ne bi palo na pamet da pucaju na nuklearni reaktor.

U podrumu glavne zgrade nalaze se spavaonice koje su potpuno preturene. Po podovima su nabacani tepisi, dušeci, odjeći, cipele i ostale lične stvari pripadnika Nacionalne garde Ukrajine koji su tamo držani.

Zvaničnici iz Černobila kažu da su ruski vojnici sa sobom ponijeli sve što su mogli kada su odlazili, a da su sa sobom poveli i gardiste.

- Uspjeli smo da objekt održimo sigurnim. Ali uznemirujuće je to što su zarobili 169 naših vojnika - kaže Valeri.

Nije potvrđeno gdje se ovi ljudi nalaze, ali zaposleni vjeruju da su u Rusiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.