OBJAVILA VLADA

Danska planira povećati proizvodnju plina: Želi se riješiti ovisnosti o Rusiji

Uvjereni smo da je bolje proizvoditi plin u Sjevernom moru nego kupovati ga od Vladimira Putina, rekla je Frederisken

Danska vlada objavila. EPA

A. O.

19.4.2022

Danska vlada objavila je danas da će znatno povećati opskrbu energijom iz obnovljivih izvora i privremeno povećati domaću proizvodnju plina u poljima u Sjevernom moru kako bi se što prije riješila ovisnosti o opskrbi iz Rusije.

- Povećat ćemo, na ograničeno vremensko razdoblje, proizvodnju prirodnog plina u Sjevernom moru - rekla je danska premijerka Met Frederisken (Mette Frederiksen) novinarima na današnjem brifingu.


Povećanje proizvodnje energije

- Uvjereni smo da je bolje proizvoditi plin u Sjevernom moru nego kupovati ga od Vladimira Putina - rekla je Frederiksen.

Danska bi uz proizvodnju u Sjevernom moru mogla de facto postati neovisna o ruskom plinu već iduće godine, dodala je premijerka.

- No, budući da smo dio europske plinske mreže, potrebno nam je i da druge zemlje postanu neovisne - dodala je Frederiksen.

Vlada je predstavila i planove drastičnog povećanja proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, poput vjetra i Sunca, i uvođenja jedinstvenog ugljičnog poreza na emisiju kompanija.


Ucjena Rusije

Vladin je cilj kroz osam godina učetverostručiti proizvodnju struje iz energije Sunca i vjetra na kopnu, te povećati proizvodnju struje u vjetroelektranama na moru između jednog i četiri gigavata.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je Europu da bi mogla ostati bez ruskog plina ne bude li ga plaćala u rubljima. Ruskim bankama zapadne su zemlje uvele sankcije pa ne mogu provoditi transakcije u inozemnim valutama.

Moskva je zato propisala da kupci iz neprijateljskih zemalja, koje su Rusiji uvele sankcije, plin plaćaju u ugovorenoj valuti, obično dolarima i eurima, preko posredničke banke u Rusiji. Banka ih potom prodaje na dražbi na Moskovskoj burzi i rublje uplaćuje na račun proizvođača, prenosi Hina.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.