ODAO SE SAM

Savjetnik ruskog ministarstva odbrane: Svi znamo da su dronovi iranski, ali vlada to nije priznala

Ruske trupe su posljednjih sedmica pojačale napade na ukrajinske gradove daleko od bojnog polja koristeći ove dronove

Ruslan Puhov: Nije bio svjestan da je već u eteru. Printscreen

Z. K.

21.10.2022

Savjetnik ruskog ministarstva odbrane uhvaćen je kako otkriva da je Moskva koristila bespilotne letjelice koje je proizveo Iran za napade na ukrajinske gradove, što je Kremlj odbio javno priznati.

Ruslan Puhov, koji je također vojni analitičar, nedavno je dao intervju za Russian Business Channel (RBC TV). Nakon što ga je voditeljica predstavila, Puhov je izašao na pozornicu.

Čini se da nije bio svjestan da je već u eteru i da mu je mikrofon uključen te je otkrio da je Rusija koristila iranske dronove. "E sad, ne bih da ljuljam brod, pa idemo polako s dronovima", čulo se kako Puhov govori voditelju. "Svi znamo da su dronovi iranski, ali vlada to nije priznala", rekao je.

Unatoč optužbama i dokazima koje su predstavile zapadne vlade i obavještajne agencije, Moskva i Teheran zanijekali su korištenje dronova samoubojica iranske proizvodnje u Ukrajini.

Ruske trupe su posljednjih sedmica pojačale napade na ukrajinske gradove daleko od bojnog polja koristeći ove dronove, identificirane kao model Shahed-136. Osim Shahed-136, ruske snage su također koristile dronove iranske proizvodnje Shahed-129, Shahed-191 i Qods Mohajer-6.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u srijedu da je Kijev uspio oboriti 223 bespilotne letjelice Shahed-136 od sredine septembra i pozvalo na uvođenje sankcija Iranu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.