UPOZORENJE

EK upozorava Kinu: Vaš odnos prema Ukrajini ključan je za odnose s EU

Von der Lejen kaže da Kina ima odgovornost čuvati načela i vrijednosti iz Povelje UN-a

Kina sve jasnije pokazuje da želi promijeniti svjetski poredak. Printscreen

A. H.

30.3.2023

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lejen (Leyen) upozorila je danas Kinu da će njen pristup ruskoj agresiji na Ukrajinu uveliko odrediti odnose između Pekinga i Evropske unije.

- Način na koji će se Kina odnositi prema ratu ruskog predsjednika Vladimira Putina bit će odlučujući faktor za daljnje odnose između EU i Kine", rekla je Von der Leyen, govoreći na tribini u Briselu. Cijeli govor bio je posvećen Kini, gdje će predsjednica Komisije sljedeće sedmice otputovati zajedno s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron).

Von der Lejen kaže da Kina ima odgovornost čuvati načela i vrijednosti iz Povelje UN-a i igrati konstruktivnu ulogu u promoviranju pravednog mira.

- Taj mir može biti pravedan samo ako se temelji na održavanju suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine. Ukrajina će definirati uvjete pravednog mira, koji zahtijeva povlačenje invazijskih trupa. Svaki mirovni plan koji bi, zapravo, učvrstio ruska osvajanja jednostavno nije održiv plan - rekla je Von der Lejen.

Predsjednica Komisije rekla je da Kina posljednjih godina sve jasnije pokazuje da želi promijeniti svjetski poredak u kojem će ona imati centralnu ulogu, da koristi svoju ekonomsku moć i stvara ovisnost manjih zemalja, kako bi osigurala da od njih dobije ono što želi.

Kina je zatvorila stranicu razdoblja reformi i otvaranja te otvorila stranicu sigurnosti i kontrole, rekla je Von der Lejen te kazala da Kina želi biti manje ovisna o svijetu, a svijet učiniti ovisnijim o Kini.

- To smo vidjeli ranije ovoga mjeseca, kada je predsjednik Xi ponovio svoje obećanje da će kinesku vojsku učiniti 'velikim čeličnim zidom koji efikasno štiti nacionalni suverenitet, sigurnost i razvojne interese'" - rekla je Von der Lejen.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.