PREDSJEDNIČKI IZBORI

Ron Desantis posjetio Japan: Pozdravljamo vaše napore da ojačate svoju odbranu

Očekuje se da će republikanac iduće godine tražiti predsjedničku nominaciju

Ron Desantis i Fumio Kishida. AP

H. J. I.

24.4.2023

Ron Desantis (DeSantis), guverner Floride, prema svemu sudeći mogao bi biti protukandidat Džou Bajdenu (Joe Biden) u utrci na sljedećim predsjedničkim izborima u SAD. Desantis je započeo svoju međunarodnu turneju i to u Japanu.

Desantis pohvalio je nastojanje Japana da ojača svoju odbranu kada je danas započeo međunarodnu turneju u Tokiju prije početka predsjedničkih izbora.

Poboljšanje diplomatskih akreditiva

Očekuje se da će republikanac iduće godine tražiti predsjedničku nominaciju, a njegov put u Japan, Južnu Koreju, Izrael i Veliku Britaniju smatra se pokušajem da poboljša svoje diplomatske i sigurnosne akreditive.

- Veoma pozdravljamo vaše napore da ojačate svoju odbranu - rekao je Desantis premijeru Fumiju Kishidi prije razgovora, misleći na odluku Tokija da revidira sigurnosnu strategiju i poveća potrošnju na odbranu.

- Razumijemo da je ovdje teško susjedstvo sa Sjevernom Korejom i usponom KPK (Kineske komunističke partije). Stvarno vjerujemo da je jak Japan dobar za Ameriku, a jaka Amerika dobra za Japan. Zato vas hvalimo na tome i nadamo se da je naša zemlja uz vas na svakom koraku - dodao je Desantis.

"Četvorostruki gubitnik"

Inače, u SAD već uveliko započinju utrke oko predsjedničkih izbora. Jučer je, naime, guverner Nju Hemšira Kris Sununu (Chris) rekao da je Donald Tramp (Trump) "četvorostruki gubitnik" koji neće nužno biti republikanski predsjednički kandidat uprkos tome što dominira na predizbornim anketama.

Republikanski guverner u demokratskom dijelu zemlje - i ključnoj državi s prijevremenim glasanjem - Sununu se smatra potencijalnim kandidatom u umjerenoj traci, ako takva traka i dalje postoji u stranci kojom dominira Tramp.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.