USPJEH POLICIJE

Pomoću DNK riješili 48 godina star slučaj silovanja i ubistva

Tijelo Romine ekshumirano je početkom maja

Porodica uplakana. Printscreen

Z. K.

24.5.2023

Policija u Kanadi kazala je kako je riješila jedan od najpoznatijih hladnih slučajeva u historiji Quebeca, povezujući silovanje i ubistvo 16-godišnje djevojke 1975. s muškarcem iz Zapadne Virđinije koji je umro prije više od 40 godina.

Duga kriminalna prošlost

Policija u Longueuilu, Quebec, rekla je da im DNK dokazi omogućuju da budu 100 posto sigurni da je Frenklin Mejvud (Franklin Maywood) Romin ubio tinejdžericu Šeron (Sharron) Prior u predgrađu Montreala.

Tijelo Romina, koji je rođen 1946. u Huntingtonu, drugom po veličini gradu Zapadne Virginije, a umro 1982. u dobi od 36 godina u Verdunu, u Montrealu, pod misterioznim okolnostima, ekshumirano je početkom maja na groblju u Zapadnoj Virđiniji radi DNK testiranja kojim se namjeravala potvrditi njegova povezanost sa zločinom.

Policija Longueuila kaže da DNK Romine koji je imao dugu kriminalnu prošlost, odgovara uzorku pronađenom na mjestu ubistva. Također je odgovarao fizičkom opisu osumnjičenika koji je dao svjedok. Silovanje i ubistvo Prior ostali su neriješeni otkako je nestala 29. marta 1975., nakon što se otišla sastati s prijateljima u piceriji u blizini svoje kuće u montrealskoj četvrti Pointe-St-Charles.

Tri dana

Njeno tijelo pronađeno je tri dana kasnije u šumovitom području u Longueuilu, na južnoj obali Montreala. Policija je tokom godina istraživala više od 100 osumnjičenih, ali nikada nisu uhapsili nijednog. Ivon (Yvonne) Prior, majka tinejdžerice, sada je u svojim 80-im, još živi u Kanadi i provela je život tražeći ubicu svoje kćeri.

Rominino ime nije se pojavilo u istrazi sve do prošle godine, prema WCHS-TV iz Charlestona, Zapadna Virginija. Kada je policija Longueuila počela pregledavati kaznene dosijee, otkrila je opsežnu historiju nasilja i pokušaja Romine da izbjegne provođenje zakona, seleći se između Zapadne Virđinije i Kanade.

Romine je prvi put pokušao pobjeći iz zatvora u Zapadnoj Virđiniji 1964., a kasnije je pobjegao 1967., prema podacima do kojih je došao WCHS. Godine 1974., uhapšen je zbog provale u kuću i silovanja žene u Parkersburgu u Zapadnoj Virđiniji. Pušten je uz kauciju od 2.500 dolara dva mjeseca kasnije i pobjegao je u Kanadu, prema priči "Associated Pressa" iz tog vremena.

Nekoliko mjeseci

Samo nekoliko mjeseci nakon ubistva Priorove 1975., Romina su uhapsili kanadski granični službenici i izručili ga nazad u Zapadnu Virđiniju, gdje je osuđen na pet do deset godina zatvora zbog seksualnog napada u slučaju Parkersburg.

Umro je u Kanadi 1982. godine, nedugo nakon što je pušten, iako zvaničnici kažu da nisu uspjeli pronaći smrtovnicu s detaljima okolnosti koje su dovele do njegove smrti. Njegovo tijelo je vraćeno njegovoj majci u Zapadnu Virđiniju, gdje ga je njegova porodica pokopala u okrugu Putnam, Zapadna Virđinia, na groblju Pine Grove.

Lokalni tužilac

Kada je Rominovo tijelo ekshumirano prošlog mjeseca, lokalni tužilac Mark Sorsaia nazvao je zločin protiv Priore "najzločestijim elementom u ljudskoj rasi".

- To je kombinacija najzločestijeg elementa u ljudskoj rasi, kontakta s najnevinijim elementom u ljudskoj rasi – djetetom - rekao je za WCHS.

- Neke stvari su gore od smrti – izgubiti takvo dijete, za porodicu, za mamu. Da znaš da ti je dijete tako umrlo - prenosi "The Guardian".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.