PRIČA IZ AMERIKE

Nevin bio 16 godina u zatvoru, a onda ga ubio policajac tokom saobraćajne kontrole

Nakon što je Kjure odbio poslušati njegove zapovijedi i nastavio se opirati, zamjenik je izvukao pištolj i otvorio vatru

Leonar Kjur. floridainnocence.org

D. H. / Index.hr

18.10.2023

Muškarca koji je nevin odslužio više od 16 godina zatvora ubio je zamjenik lokalnog šerifa nakon što ga je zaustavio u prometu u Džordžiji, dok se vozio u posjetu majci, saopšile su lokalne vlasti. Leonard Kjur (Cure) (53) je prije tri i pol godine oslobođen optužbi za oružanu pljačku u kojoj nije učestvovao, a zbog koje je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

U ponedjeljak ujutro zaustavljen je zbog prebrze vožnje na cesti okrugu Kamden, navodi se u saopštenju istražnog ureda Džordžije. Kjure je navodno vozio 130 km/h u zoni u kojoj je ograničenje bilo 110, izvijestio je New York Times, pozivajući se na glasnogovornika šerifovog odjela.

Nisu objavljene snimke policijske kamere

Kjuer je izašao iz svog automobila na zahtjev zamjenika i isprva je surađivao, ali je navodno postao nasilan nakon što mu je rečeno da će biti uhapšen, navodi se u saopštenju. Zamjenik je upotrijebio elektrošoker i palicu u pokušaju da savlada Kjurea nakon što ga je muškarac počeo napadati, navodi agencija.

Nakon što je Kjure odbio poslušati njegove zapovijedi i nastavio se opirati, zamjenik je izvukao pištolj i otvorio vatru. Hitna pomoć je pozvana na lice mjesta i pokušala je spasiti Kjureov život, no on je kasnije umro u bolnici. Još nije poznato postoji li snimka incidenta s kamere na tijelu policajca i hoće li biti objavljena.

Kjura je u slučaju oslobađanja iz zatvora zastupao Projekt nevinosti s Floride, koji je u ponedjeljak objavio saopštenje. 

- Shrvani smo viješću da je naš klijent, Leonard Kjur, jutros tragično ubijen - navodi se, dodajući da je imao posao, da je u procesu kupnje kuće i da je sanjao o tome da upiše školu za muzičku produkciju.

Primio veliku odštetu

U avgustu ove godine, Kjur, koji je živio u predgrađu Atlante, dobio je 817.000 dolara odštete za nepravomoćnu osudu i zatvorsku kaznu, koju je guverner Floride Ron DeSantis potpisao u junu.

Izvršni direktor Projekta nevinosti Floride, Set Miler (Seth Miller), rekao je da je za Kjurovu smrt saznao od njegove porodice. Tužilac Brauarda Harold Prajor (Pryor) pohvalio je Kjura kao "pametnu, duhovitu i ljubaznu osobu".

- Nakon što ga je naš ured oslobodio i oslobodio optužbi, posjetio je tužitelje u našem uredu i učestvovao u obuci kako bi pomogao našem osoblju da svoj posao obavlja na najpošteniji i najtemeljitiji mogući način - rekao je Prajor u izjavi za Sun Sentinel.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.