BIVŠI PREDSJEDNIK SAD

Suđenje Trampu u Njujorku: Uporno se sukobljavao sa sudijom

Ovo je politički lov na vještice i mislim da bi je trebalo biti sram, rekao je Tramp

Tramp: Sudija mu prijetio prekidom svjedočenja. AP

E. Ć.

6.11.2023

Bivši američki predsjednik Donald Tramp (Trump) požalio se na nepravedno postupanje tijekom prkosnog svjedočenja na suđenju u Njujorku za prijevaru u poslovanju zbog čega je sudac zaprijetio da će skratiti njegovo svjedočenje.

Dok su ga ispitivali o računovodstvenim praksama njegove tvrtke, Tramp se sukobljavao sa sudijom Arturom Engoronom (Arthur) koji odlučuje hoće li nametnuti kazne od nekoliko stotina miliona dolara.

- Gospodine Kise, možete li kontrolirati svog klijenta - pitao je sudija Engoron Trampovog advokata.

Tramp je često izbjegavao izravne odgovore, a umjesto toga hvalio se svojom imovinom i bogatstvom te je propitivao motive glavne tužiteljice Njujorka Letitie Džejms (James), demokratkinje koja je pokrenula slučaj. 

- Ovo je politički lov na vještice i mislim da bi je trebalo biti sram - rekao je Tramp.

On je priznao kako njegova kompanija nije dala tačne procjene vrijednosti stambenih tornjeva, golf terena i druge imovine.

Tužitelji države Njujork rekli su da su te vrijednosti napumpane kako bi se dobili bolji uvjeti financiranja, a Engoron je već presudio da su bile lažne. Međutim, Tramp je rekao da su mnoge vrijednosti, poput njegovog imanja Mar-a-Lago i golf terena Doral na Floridi, procijenjene na manji iznos od realnog.

Priznao je da su njegova rezidencija u Tramp tauveru u Njujorku i njegovo imanje Seven Springs sjeverno od grada precijenjeni. Naglasio je da to ne bi trebalo biti važno jer su procjene uključivale opasku da možda nisu tačne, a banke ih nisu shvatale ozbiljno.

Podsjetimo, u optužnici se navodi da je Tramp precijenjenom vrijednošću imovine doveo u zabludu zajmodavce i osiguravatelje zbog čega je zaradio 100 miliona dolara i preuveličao bogatstvo za dvije milijarde dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.