IZVRŠENA PRESUDA

U Iranu pod optužbom za "terorizam" pogubljene tri osobe

Iranska pokrajina Sistan-Baluchistan, koja se nalazi na granici Pakistana i Afganistana, bila je poprište sukoba posljednjih godina

Iran: Teške kazne. The World Bank

FENA

13.11.2023

U iranskoj provinciji Sistan-Baluchistan pogubljene su tri osobe za koje se tvrdilo da su pripadnici protivnika režima "Ceyshul Adl" na osnovu toga što su počinili "terorističke akte", javlja Anadolija.

Bombaški napad

- Izvršena je presuda Muhammedu Berahuye Encumeniju, Muhammedu Kerimu Barkizayiju Aksunu i Idrisu Bileraniju, koji su osuđeni na smrt zbog nanošenja nereda u svijetu tako što su bili u kontaktu sa terorističkom organizacijom "Ceyshul Adl" i počinili teroristički čin - rekao je tužilac Sistan-Baluchistana Ali Mustafavi Niya, prenosi novinska agencija Fars.

Niya je naveo da su dotične osobe izvršile bombaški napad na policijsku stanicu u gradu Zahedan 29. januara 2019. godine, a na vojno vozilo u patroli 25. juna 2019. godine.

Iranska pokrajina Sistan-Baluchistan, koja se nalazi na granici Pakistana i Afganistana, bila je poprište sukoba posljednjih godina između "Ceyshul Adl", koji tvrdi da "brani prava sunitskog naroda Balucha u regionu".

Oružane akcije

"Ceyshul Adl", koja se u Iranu smatra terorističkom organizacijom, tvrdi da "brani prava sunitskog naroda Balucha" i povremeno organizuje oružane akcije u provinciji Sistan-Baluchistan, koja se nalazi na jugoistoku zemlje, na granici sa Pakistan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.