BLISKI ISTOK

Prema Gazi plovi američki brod sa opremom za izgradnju pristaništa: Pomoć dostavljena iz zraka

Gaza nema lučku infrastrukturu

Ispušteno padobranom više od 11.500 obroka. Društvene mreže

FENA

10.3.2024

Američki vojni brod plovi prema Bliskom istoku, prevozeći opremu za izgradnju privremenog pristaništa uz obalu Gaze, saopćila je američka vojska u nedjelju.

Američka vojska je također saopćila da su SAD i Jordan u nedjelju ponovo dostavile iz zraka humanitarnu pomoć Palestincima u Gazi, ispustivši padobranom više od 11.500 obroka, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Vojna baza

Brod "General Frank Besson" isplovio je iz vojne baze u Virginiji, 36 sati nakon što je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joseph Biden obećao izgraditi luku za dostavljanje humanitarne pomoći opkoljenoj enklavi.

Bajdenova (Biden) najava uslijedila je nakon upozorenja Ujedinjenih naroda (UN) o gladi koja vlada među 2,3 miliona Palestinaca u Gazi, pet mjeseci nakon što je Izrael pokrenuo ofanzivu odgovarajući na napad Hamasa, palestinske ekstremističke organizacije koju SAD i Evropska unija (EU) smatraju terorističkom.

Gaza nema lučku infrastrukturu, a SAD u početku planira koristiti Cipar koji će kontrolirati pošiljke humanitarne pomoći. U provjere će biti uključeni i izraelski dužnosnici, čime se uklanja potreba za sigurnosnim provjerama u Gazi, prenosi Reuters.

Pentagon je saopćio da će biti potrebno do 60 dana za izgradnju pristaništa, uz pomoć 1.000 vojnika koji neće kročiti na obalu.

Centralna komanda američke vojske saopćila je da je nova pomoć dostavljena iz zraka iznad sjevera Pojasa Gaze i da je u njoj bilo pirinča, brašna, tjestenina i konzervirane hrane. Prema podacima Pentagona, Sjedinjene Američke Države su ovog mjeseca avionima dostavile oko 135.000 obroka.

U međuvremenu, brod sa oko 200 tona hrane u nedjelju je čekao na odobrenje za isplovljavanje iz luke na Cipru.

Brod pripada španjolskoj dobrotvornoj organizaciji "Open Arms", a hranu je osigurala američka organizacija "World Central Kitchen".

Sigurnosne provjere

Izrael je ranije obećao da će pomoć biti isporučena nakon što budu okončane sigurnosne provjere na Cipru, "u skladu s izraelskim standardima".

Gaza je pod blokadom izraelske mornarice od 2007. godine, kada je Hamas preuzeo kontrolu nad tom enklavom, pobijedivši snage lojalne umjerenijem Fatahu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.