OŠTEĆENE BROJNE ZGRADE

U ruskom raketnom napadu na Černihiv najmanje 13 ubijenih

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na odlučnost i podršku saveznika nekoliko sati nakon napada

Fena

Anadolija

17.4.2024

U ruskom raketnom napadu u srijedu je ubijeno najmanje 13 stanovnika i oštećene su zgrade i komunalna infrastruktura u gradu Černihivu na sjeveru Ukrajine, saopćili su lokalni zvaničnici.

Napad na ukrajinske gradove

Dok Rusija nastavlja da napada ukrajinske gradove kojima je istrošena protuzračna odbrana, najviši zvaničnici zemlje intenzivirali su molbe za međunarodnu pomoć, tvrdeći da su se razaranja mogla izbjeći.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na odlučnost i podršku saveznika nekoliko sati nakon napada.

- To se ne bi desilo da je Ukrajina dobila dovoljno opreme za protuzračnu odbranu i da je odlučnost svijeta da se suprotstavi ruskom teroru bila dovoljna - naveo je Zelenski putem aplikacije za razmjenu poruka Telegram.

Nedostak municije

Ukrajina se suočava s nedostatkom municije, vitalnog američkog finansiranja koje su republikanci u Kongresu blokirali mjesecima, a EU nije isporučila municiju na vrijeme

Vršilac dužnosti gradonačelnika Černihiva Oleksandr Lomako kazao je da su tri eksplozije odjeknule u prometnom dijelu grada nešto iza devet sati po lokalnom vremenu, uništivajući višespratnicu. Nažalost, Rusija nastavlja da se bavi terorističkim aktivnostima protiv civila i civilne infrastrukture, što je još jednom potvrđeno ovim napadom na Černihiv - izjavio je Lomako za ukrajinsku TV.

Ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko kazao je da je u napadu poginulo najmanje 13 ljudi, a ranjeno više od 60, u izjavi na Telegramu, dok se spasilačke akcije nastavljaju.

U napadu su oštećene i četiri višespratnice, bolnica, obrazovni objekat i deseci privatnih automobila, dodao je on u izjavi na Telegramu.

Rusija je izvela napad s tri krstareće rakete Iskander, izjavio je regionalni guverner Vjačeslav Čaus ukrajinskom javnom servisu Suspilne.

Civili 

Povrijeđeni civili prebačeni su u bolnice širom grada, a načelnik regionalne bolnice je putem televizije pozvao stanovnike da daju krv.

Neprovjereni video snimci na društvenim mrežama prikazuju plamenove i stupove crnog dima koji se dižu iznad istorijskog grada, koji se nalazi oko 150 kilometara od glavnog grada Kijeva. Ljudi su trčali iz autobusa da se zaklone. Službe hitne pomoći i medicinari požurili su na mjesto napada, saopćili su zvaničnici.

Rusija, koja negira da napada civile, a izvršila je invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine i lansirala hiljade projektila i dronova na ukrajinske gradove i sela, u napadima u kojima su ubijene stotine civila.

Posljednjih sedmica Rusija je intenzivirala napade na ukrajinske gradove, ciljajući na energetski sektor i drugu kritičnu infrastrukturu, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.