SIMBOL GANGSTERIZMA

EU sud odlučio: Pablo Eskobar ne može biti brend

Sud je obrazložio da se to ime povezuje s trgovinom droge, kriminalom i ljudskom patnjom te da ga ne treba štititi zakon o intelektualnom vlasništvu

Escobar Inc. Platforma X

D. R.

17.4.2024

Ime Pabla Eskobara (Escobar), zloglasnog šefa kolumbijskog narkokartela, ne može se koristiti kao robna marka za dobra i usluge u Evropskoj uniji, presudio je u srijedu Opći sud EU u Luksemburgu. 

Sud je obrazložio da se to ime povezuje s trgovinom droge, kriminalom i ljudskom patnjom te da ga ne treba štititi zakon o intelektualnom vlasništvu.

Odbijen zahtjev

Odluka je donesena nakon što je kompanija "Escobar Inc", koju je njegov brat osnovao u Portoriku, podnijela zahtjev 2021. godine Uredu Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) za registraciju imena Pabla Eskobara kao zaštitnog znaka za robu i usluge u EU.

EUIPO je odbio zahtjev jer je smatrao da je znak suprotan "prihvaćenim moralnim načelima".

Simbol gangsterizma

U odluci se navodi da, iako Eskobar nikada nije kazneno osuđen, njegovo pravo na pretpostavku nevinosti nije prekršeno jer se on širom svijeta doživljava kao simbol gangsterizma i organiziranog kriminala odgovornog za mnoge zločine.

Escobara je policija ubila 1993. godine u Medelinu kada je imao 44 godine. Osnovao je kartel i zaradio milijarde švercanjem kokaina u SAD. Navodno je odgovoran za smrt hiljada ljudi. Na ovu je odluku moguća žalba na najvišem evropskom sudu - Europskom sudu pravde (ECJ).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.