AMERIKANCIMA PREKIPJELO

Sjedinjene Američke Države uvele sankcije saradniku izraelskog ministra

Ovo je najnoviji znak frustracije SAD-a politikom izraelskog premijera Benjamina Netanjahua

Bajden i Netanjahu. AP

N. H.

20.4.2024

Sjedinjene Američke države uvele su sankcije Ben-Zajonu Gopštajnu (Zion Gopstein), saradniku krajnje desnog ministra nacionalne sigurnosti Itmaru Ben Gviru, i dva entiteta koja su skupljala novac za doseljenike na Zapadnoj obali, koji su optuženi za nasilje. 

Ovo je najnoviji znak frustracije SAD-a politikom izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu). 

Podsjećamo, osobama pod američkim sankcijama se zamrzava sva imovina u Sjedinjenim Državama, te se brani američkim državljanima da s njima posluju. 

Vašington je uveo sankcije protiv Ben-Zajona Gopštajna (Zion Gopstein), osnivača i vođe desničarske grupe Lehava, koja broji, prema riječima Gopštajna, 5.000 članova. 

Dvije organizacije kojima su uvedene sankcije pokrenule su kampanje prikupljanja sredstava za podršku doseljenicima optuženima za nasilje protiv kojih su bile uvedene prethodne sankcije, saopćilo je američko ministarstvo finansija.

Europska unija također je u petak saopćila da je dogovorila sankcije protiv Lehave i drugih grupa povezanih s nasilnim doseljenicima.

Gopstein, najistaknutija ličnost u Izraelu pod sankcijama SAD-a, bliski je saradnik ministra za nacionalnu sigurnost Itamara Ben-Gvira s kojim je i porodično povezan.

Ben-Gvir je, kao i Gopstein, bio učenik Meira Kahanea, ultranacionalističkog rabina čiji je pokret Kach Washington uvrstio na popis posebno označenih globalnih terorističkih organizacija.

Ben-Gvir je u petak oštro osudio odluku SAD-a, istaknuvši da su optužbe protiv osoba kojima su uvedene sankcije plod klevete palestinskih skupina i anarhista.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.