AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken: Novi paket američkog oružja imat će utjecaj na bojnom polju u Ukrajini

Zelenski je pohvalio "ključnu" pomoć SAD i zahvalio Vašingtonu na dvostranačkoj podršci

Zelenski i Blinken. Ukrinform

FENA

14.5.2024

Novi paket američkog oružja imat će utjecaj na bojnom polju u Ukrajini, rekao je u utorak državni sekretar Entoni Blinken (Antony), koji je posjetio Kijev u vrijeme kada su se ukrajinske snage suočile s neuspjesima na frontu nakon dugog odlaganja američke pomoći.

Vašington je krajem aprila konačno usvojio zakon o pružanju vojne pomoći Ukrajini, koju je mjesecima kočilo protivljenje nekih republikanaca u američkom Kongresu, dok su ruske snage iskoristile svoju superiornu vatrenu moć da pokrenu ofanzivu.

- Pomoć je sada na putu, dio je već stigao, a još će je stići -rekao je Blinken tokom sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

- I to će napraviti stvarnu razliku u odnosu na tekuću rusku agresiju na bojnom polju - kazao je on.

Zelenski je pohvalio "ključnu" pomoć SAD i zahvalio Vašingtonu na dvostranačkoj podršci.

On je rekao da je najveći deficit Ukrajine za sada u protuzračnoj odbrani, rekavši Blinkenu da su Kijevu potrebne dvije baterije protuzračne odbrane Patriot za sjeveroistočni region Harkova, koji je pogođen ruskim zračnim udarima.

- Civili, ratnici, svi – oni su pod ruskim projektilima - rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik je rekao da želi razgovarati i o sigurnosnim garancijama sa SAD-om, osim što je zatražio od Blinkena da prikupi podršku više zemalja na predstojećem mirovnom samitu na visokom nivou koji će se održati u Švicarskoj u junu.

Ukrajina je odbacila ruske trupe od predgrađa Kijeva i povratila dijelove okupirane zemlje u prvoj godini nakon ruske invazije 2022.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.