NAGRADU DOBILA ZA MIR

Iranskoj nobelovki prijeti novo suđenje

Suđenje odnosi na njenu objavu u kojoj je osudila “rat širokih razmjera protiv žena” kojeg provodi iranski režim

Narges Mohamadi. Društvene mreže

FENA

19.5.2024

Zatvorena iranska dobitnica Nobelove nagrade za mir Narges Mohamadi rekla je kako se suočava s novim suđenjem nakon što je optužila tamošnje sigurnosne snage za seksualno zlostavljanje žena, prenosi Al Jazeera Balkans.

U poruci iz zatvora Evin u kojem je zatočena, Mohamadi je rekla da se suđenje odnosi na njenu objavu u kojoj je osudila “rat širokih razmjera protiv žena” kojeg provodi iranski režim, prenosi Hina pisanje BBC-ja.

Njen advokat Mostafa Nili rekao je da će se sud sastati u nedjelju kako bi se pozabavio novim optužbama za “širenje propagande protiv Islamske Republike”.

Iranski dužnosnici nisu komentirali slučaj.

U poruci objavljenoj na web-stranicama Fondacije Narges, Mohamadi je kazala da je četvrti put unazad nekoliko godina “odvučena za stol nepravednih i farsičnih sudova” zbog svojih “protesta i razotkrivanja vjerskog režima koji napada žene”.

Mohamadi je pozvala na javno suđenje uz prisutnost nezavisnih novinara, aktivista za ljudska prava, aktivista za prava žena i njenih advokata.

Nobelovka se neumorno zalaže za prava žena u Iranu. Nalazi se u zatvoru već 12 godina i tri mjeseca, a kazne uključuju i 15 udarca bičem, dvije godine progonstva te razna društvena i politička ograničenja.

Uprkos brojim prijetnjama i hapšenjima, Mohamadi je nastavila s kampanjom protiv obaveznog nošenja marama za žene.

Dobitnica je Nobelove nagrade za mir 2023. godine za svoj rad u borbi protiv ugnjetavanja žena u Iranu. Njena djeca preuzela su nagradu u Oslu prošlog decembra te su pročitala njen govor koji je prokrijumčaren iz zatvora.

“Ovu poruku pišem iza visokih, hladnih zidova zatvora. Iranski narod će ustrajnošću nadvladati represiju i autoritarizam”, stajalo je u njenoj poruci.

Dodala je kako mladi Iranci pretvaraju ulice i javne prostore u mjesto širokog otpora, aludirajući na proteste koji su započeli 2022. nakon smrti Mahse Amini u policijskom pritvoru zbog navodnog nepropisnog nošenja hidžaba.

Vlasti u Iranu intenzivirale su posljednjih sedmica akciju slamanja otpora kako bi nametnule strogi islamski kodeks odijevanja za žene i uhapsile one koje tu naredbu nisu poslušale.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.