OTKRILA LOKACIJU PADA

Nakon povratka iz Irana: Turska bespilotna letjelica na radaru iscrtala nacionalni simbol zemlje

Zbog teških vremenskih uslova na terenu Iran je zatražio pomoć Turske

Turska bespilotna letjelica Akinci. Anadolija

Anadolija

20.5.2024

Turska bespilotna letjelica Akinci, koja je otkrila lokaciju pada helikoptera u Iranu, na radaru je iscrtala nacionalni simbol zemlje prije nego što je sletjela u bazu u Turske, javlja Anadolija.

U aplikaciji FlightRadar24, nakon što je uspješno završio misiju u Iranu i vratio se kući, vidjelo se da je Akinci na nebu nacrtao polumjesec i zvijezdu prije nego što je sletio u bazu u Vanu.

Helikopter u kojem je bio iranski predsjednik Ebrahim Raisi navodno je jučer "tvrdo sletio" zbog vremenskih uslova dok se vraćao sa ceremonije otvaranja brane na granici sa Azerbejdžanom.

Zbog teških vremenskih uslova na terenu Iran je zatražio pomoć Turske u okviru koje je poslana i bespilotna letjelica Akinci.

Turska bespilotna letjelica otkrila je izvor topline, za koji se smatralo da je olupina helikoptera, i podijelio koordinate s iranskim vlastima.

Nakon ovog otkrivanja, iranski Crveni polumjesec je objavio da je pronašao lokaciju olupine helikoptera.

Helikopter u kojem su bili iranski predsjednik Raisi te ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian, guverner Istočnog Azerbejdžana Malik Rehmati i voditelj molitve petkom u gradu Tabriz Ayatollah Al-Hashem, navodno je jučer "tvrdo sletio" zbog vremenskih uslova dok se vraćao sa ceremonije otvaranja brane na granici sa Azerbejdžanom. Kasnije je potvrđeno da nema preživjelih u ovoj nesreći.

Let turske bespilotne letjelice privukao je veliku pažnju širom svijeta od samog početka.

Prema aplikaciji FlightRadar24, više od 200.000 ljudi pratilo je kružno kretanje bespilotne letjelice Akinci na nebu Irana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.