MINUTA

Danis i Damir

Izgleda da se jedino ovdje administrativno mora dokazivati genijalnost

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

29.8.2019

Ko ne bi znao za Danisa Tanovića. Razumljivo, govorimo o bosanskohercegovačkom reditelju, dobitniku Oscara te još nekoliko desetina planetarno relevantnih nagrada. Nacionalna euforija poslije trijumfa „Ničije zemlje“, kao i nezaboravna poruka „Ovo je za moju zemlju, za Bosnu“ sa pozornice „Kodak teatra“, ostaju u trajnom sjećanju ljudi odanih bh. geografiji. Jer, nije svaki dan Oscar!

Danis je Sarajlija. U gradu živi, vani radi. Inače, loza Tanovića potječe iz Gacka. Na prvi pogled potpuno nebitan podatak za našu priču. Međutim, postoji jedan manje poznati detalj koji kaže kako je nakon osvajanja simbola Holivuda, dedo moje vlastite supruge i dosljedni zavičajni poštovalac Fazlagića Kule u sitnim jutarnjim satima telefonom p(r)ozivao najbližu familiju autoritativno poručujući: „Budite se, ustajte! Gačanin dobio Oscara.“

Damir Šagolj je fotoreporter. Nema ratišta na dunjaluku koje nije prošao. Ni Olimpijade, ni samita lidera, ni prvenstava u svemu i svačemu, a kamoli prirodnih katastrofa. Laureat Pulicerove nagrade. Tako se, naime, u svijetu novinarstva zove filmski Oscar. Damir je, naprosto, čudo od talenta! Jedan od najcjenjenijih profesionalaca u iznimno zahtjevnoj profesiji. Decenijama je stvarao i uređivao u Reutersu, nesumnjivo najvažnijem medijskom preduzeću. Prije nekoliko mjeseci ostavio je sve poslove i vratio se kući.

Nedavno su Danisu i Damiru konkursno dodijeljene profesorske katedre na sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti. Bila je to izuzetno važna, pozitivna, ohrabrujuća vijest. Ipak, zahvaljujući nakaradno skrojenim zakonima, Kantonalna inspekcija poništila je rješenja o profesurama dvojice proslavljenih autora. Kako se navodi, zbog proceduralnih propusta.

Ne pada mi na pamet pozivati na nepoštivanje zakona zbog eskalacije nesvakidašnjeg slučaja, ali izgleda da se jedino ovdje administrativno mora dokazivati genijalnost. Malo je valjda reći kako bi na svakom drugom mjestu Danisa i Damira dočekali raširenih ruku. U kantonalnim okvirima, nažalost, stvari stoje totalno drugačije. Bruka i sramota, kažem vam...

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.