LIČNOST DANA

Vili Sanjol: Tvorac historije

Reprezentacija Gruzije je uspjela ono što BiH nije – plasirati se na Euro

Sanjol: Gruzijci će ga zauvijek pamtiti. Platforma X

28.3.2024

Fudbalska reprezentacija Gruzije je u jednom od najvećih iznenađenja uspjela osigurati plasman na Evropsko prvenstvo.

Nakon što su, moglo bi se reći i očekivano, završili kao 4. u kvalifikacijskoj grupi za Euro Gruzijci su uživali u blagodatima koje donosi dobar nastup u Ligi nacija.

Ipak, za razliku od selekcije BiH, koja je propustila da ode na Euro, gruzijska je uzela svoju priliku i počela grabiti, kidati, čupati, kako bi se domogla smotre najboljih evropskih reprezentacija prvi put u svojoj historiji. Niko zaslužniji nije od Vilija Sanjola (Willy Sagnol). Čuveni lijevi bek, koji je s reprezentacijom Francuske i minhenskim Bajernom osvojio nebrojeno mnogo trofeja, polako se snalazi i u ulozi šefa stručnog štaba.

Nakon nekoliko godina kao pomoćnik u akademiji Bajerna Sanjol je 2021. preuzeo klupu Gruzije i polako počeo graditi svoj tim. Sav trud i rad francuskog stručnjaka stao je u dvije utakmice – protiv Luksemburga i Grčke. Prvo su odigrali sjajnu utakmicu protiv Luksemburžana i slavili 2:0, da bi protiv favoriziranih Grka dočekali penale. Dobrom reakcijom dva puta golmana Mamardašvilija selekcija Gruzije je ostvarila historijski plasman, a Sanjol se upisao zlatnim slovima u historiju još jedne zemlje kao heroj koji im je donio ono što su čekali godinama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.