KOMENTAR DANA

Hrabrost očajnika

Prošlost se mora priznati, činjenice prihvatiti, a žrtvama mora biti odata počast i poštovanje

Kameni cvijet u Jasenovcu. N. Šaljić / Avaz

Nerma Ajnadžić

23.4.2024

Još jedna godišnjica - sedamdeset deveta - proboja logoraša iz ustaškog koncentracionog logora Jasenovac 1945. godine obilježena je jučer. Dan kada su preostali preživjeli logoraši sakupili posljednje atome snage, njih 600 od 1.073, i pohrlili ka slobodi. Ustaše Nezavisne Države Hrvatske (NDH) mitraljezima su ih pokosili. Preživjelo ih je samo 117.

To je bila hrabrost očajnika.

Tačan broj ubijenih i danas je nepoznat, ali se barata brojkama između 80.000 i 100.000. Ubijane su čitave porodice, pa neke žrtve nije imao ko ni tražiti.

Masovno su u logoru ubijani Srbi koji su živjeli u NDH, potom Jevreji i Romi. Likvidirani su i Hrvati koji se nisu slagali s ustaškom politikom, ali i antifašisti, partizani, Muslimani, i pripadnici manjina.

Svima nam je žao.

Kako je jučer poručio američki ambasador u BiH Majkl Marfi (Michael Murpy), prošlost se mora priznati, činjenice prihvatiti, a žrtvama mora biti odata počast i poštovanje.

Naglasio je i da je BiH u prošlom stoljeću pretrpjela i previše tragedije, užasa i zla te, „da bi BiH išla naprijed, potrebno je da svi politički lideri u zemlji priznaju događaje iz prošlosti, ma koliko bolni bili“.

Kako je dokazano međunarodnim presudama, mora se prihvatiti i da je u Srebrenici bio genocid, da su muškarci i dječaci ubijani samo zato što su se zvali drugačije od onoga što je za zločince bilo prihvatljivo i molili se drugom bogu. Ubijani su jer su bili muslimani. I nijedan pokušaj revizije historije to ne može promijeniti.

Danima već slušamo kako se usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici pokušava od Srba napraviti genocidan narod. Kao što su brojni zvaničnici već rekli, da ponovimo još jednom - ne postoji genocidan narod, već zločinci koji počine genocid. Sami sebi lijepe etiketu nečega što razumski zdrava osoba ne može ni pomisliti.

Kome i zašto ne odgovara da 11. juli bude Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici, da se osudi negiranje ovog užasa i veličanje onih koji su počinili to i učestvovali u tome, pitanja su koja će ostati bez konkretnih odgovora.

Ali mi znamo, i vi znate šta se desilo u Srebrenici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.