EVROPSKA INTEGRACIJA

Predsjednica Evropske komisije: Hrvatska može biti ponosna

Dakle ukratko: Evropa čini Hrvatsku jačom. A Hrvatska čini Evropu jačom, rekla je fon der Lejen

Fon der Lejen: Putovanje bez unutarnjih graničnih kontrola. TWITTER

Z. K.

31.12.2022

Hrvatska može biti ponosna na ulazak u eurozonu i schengensko područje jer će to privući investicije, pomoći u stvaranju radnih mjesta i rastu privrede, a mogla bi postati i evropsko čvorište energije iz obnovljivih izvora, rekla je u intervjuu Hini predsjednica Komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen).


Zajednička valuta

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen dolazi u posjet Hrvatskoj na Novu godinu, na dan kada se podižu rampe i ukidaju kontrole na granici sa Slovenijom i Mađarskom i kada se u optjecaj uvodi zajednička evropska valuta euro.

Fon der Lejen u odgovorima na Hinina pitanja naglašava da su se hrvatski građani jako trudili da im taj dan stigne.

- Znam koliko je truda bilo potrebno da se ispune svi uvjeti za ulazak u Schengen i da se provedu reforme potrebne za ulazak u eurozonu. Možete biti ponosni na to - poručila je.

Hrvatska ovime dovršava svoju punu evropsku integraciju, kazala je, i "njeni građani mogu uživati u nekim od najboljih pogodnosti koje naša Unija može pružiti"


Više ulaganja

- Putovanje bez unutarnjih graničnih kontrola i prelazak na valutu koja će privući više ulaganja i stvoriti radna mjesta i potaknuti rast - rekla je fon der Lejen.

Naglasila je da ovo nije samo veliko postignuće za Hrvatsku nego i još jedan dokaz snage i jedinstva Unije.

- S Hrvatskom u eurozoni, 20 država članica EU-a i 347 miliona građana EU-a dijelit će zajedničku valutu EU-a. To će nam dati još veći utjecaj na međunarodnoj sceni - kazala je.

Ističe i kako će prošireni schengenski prostor učinit će Evropu jačom i prosperitetnijom, zbližavajući ljude i olakšavajući poslovanje, rekla je.

- Dakle ukratko: Evropa čini Hrvatsku jačom. A Hrvatska čini Evropu jačom - dodala je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.