PREMIJER CRNE GORE

Abazović: Politika Crne Gore prema Kosovu se neće mijenjati

Ponosni smo na ekonomsku saradnju i puno investicija sa Kosova u Crnoj Gori, rekao je Abazović

Dritan Abazović u Prištini. Reporteri

E. T.

14.4.2023

Dritan Abazović, premijer u tehničkom mandatu poručio je iz Prištine da se, uprkos političkim promjenama koje su se desile u Crnoj Gori, politika prema Kosovu se neće mijenjati.

- U Crnoj Gori su se desile neke političke promjene, ali to ništa neće promijeniti u odnosu na Kosovo - rekao je Abazović, između ostalog, na konferenciji za novinare, prenosi Reporteri.

Ovaj portal podsjeća da je nekoliko dana prije izbora u Crnoj Gori, premijer Aljbin Kurti rekao da “ako Milo Đukanović ne pobijedi, crnogorskom narodu prijeti nestanak“.

Izbori u junu

- Ukoliko pobijedi protivkandidat aktuelnog predsjednika, vjerujem da je otvoren put za izumiranje crnogorske nacije. Konkretno, pobjeda bilo kog kandidata, ne samo ovog prosrpskog i proruskog (jakova Milatovića), na (parlamentarnim) izborima u junu koji će biti sljedeći, označit će sljedeću pobjedu Srpske pravoslavne crkve - rekao je tada Kurti.

Abazović je na pres konferenciji govorio sa Kurtijem nakon zajedničkog sastanka na kojem je potpisan sporazum o vazdušnom saobraćaju između Kosova i Crne Gore. Otvaranje zajedničkog vazdušnog koridora između Crne Gore i Republike Kosovo, kako je istaknuto, povećava mobilnost i razvija turizam i trgovinu između dvije zemlje.

- Ovo je važan i neophodan korak. Sporazum nudi nove mogućnosti kao i skraćenje vazdušnih ruta za 15 minuta. Aviokompanija koja je imala četiri leta dnevno može dodati još jedan let ovim ugovorom. Do sada su koridori služili samo za letove NATO-a - rekao je Kurti.

Abazović je naznačio da je zadovoljan zbog potpisanog Sporazuma.

Dvije vlade

- Ponosni smo na ekonomsku saradnju i puno investicija sa Kosova u Crnoj Gori, u posljednje vrijeme, što rezultira otvaranjem novih fabrika i izgradnjom novih hotela - naznačio je Abazović ističući usmjerenost dvije vlade da zajednički rade na izgradnji tunela koji će bolje povezati Plav i Dečane i značajno poboljšanje puta između Rožaja i Peći.

Abazović je rekao da su na dobrom putu za nekoliko projekata sa Kosovom, koje je nazvao istorijskim.

On je rekao da je riječ o nekoliko važnih infrastrukturnih projekata.

- Velika je čast što smo danas u Prištini. Dolazimo sa porukom mira i prosperiteta. Danas smo razgovarali o nekim važnim infrastrukturnim projektima. Uvjeren sam da su Kosovo i Crna Gora primjer u regionu kako treba sarađivati. Mislim da smo na dobrom putu za razvoj nekih projekata koje ja nazivam istorijskim - rekao je Abazović

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.