NAKON TROVANJA

Oglasili se iz MUP-a Hrvatske: U piću pronađeno sredstvo za pranje ili odmašćivanje

Sva tri uzorka dostavljena na analizu, analizirana su na pH-vrijednost, metale i metaloide, aditive i perklorate

Romerquelle: Sporno piće. Hina

FENA

9.11.2023

Centar za forenzična ispitivanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ provedenim vještačenjem je utvrdio da je u bočici bezalkoholnog pića, koju je prošle subote u kafiću u Rijeci popio 19-godišnjak, otkriveno sredstvo za pranje ili odmašćivanje, saopćio je MUP RH.

- Rezultat vještačenja tekućine iz čaše koju je konzumirala oštećena osoba podudara se u fizikalno-kemijskim svojstvima s tekućinom iz bočice bezalkoholnog pića s okusom koja mu je bila poslužena, dok je analizom utvrđeno da se radi o jako lužnatim vodenim otopinama (pH=13,6) - izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo unutrašnjih poslova RH.

U saopćenju ističu da se temeljem utvrđenog hemijskog sastava može zaključiti da se radi o nekom sredstvu za pranje ili odmašćivanje.

Nadalje, u 20 nespornih staklenih bočica istog pića zaprimljenih u originalnom pakiranju, utvrđeno je da sadrže prozirne tekućine čiji je pH 3,5 što odgovara pH vrijednostima ovakvih napitaka.

MUP dodaje da je u vezi s prvim prijavljenim događajem na zagrebačkom području od 7. novembra, također utvrđeno kako tekućina iz bočice ima pH 2,59 koji je također uobičajen za ovu vrstu pića te u tekućini nisu detektirani spojevi koji bi bili neuobičajeni.

Državni inspektorat izvijestio je u četvrtak da je sanitarna inspekcija zaprimila od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ispitni izvještaj o kontroli uzorka pića Coca-Cola uzetih iz samoposlužnog aparata i iz maloprodajne trgovine u Zagrebu te se oni smatraju zdravstveno ispravnima.

Sva tri uzorka dostavljena na analizu, analizirana su na pH-vrijednost, metale i metaloide, aditive i perklorate.

- Utvrđena pH-vrijednost nema sposobnost izazivanja učinka nagrizanja sa simptomima pečenja i boli u probavnom traktu, a ostali ispitani parametri sukladni su propisanim vrijednostima te se na temelju istih uzorak smatra zdravstveno ispravnim - saopćeno je u četvrtak.

Riječ je o pićima, odnosno uzorcima: Coca-Cola, original taste, gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 500 ml, 11/10/23 s rokom trajanja 11.04.2024.; Coca-Cola, original taste, pakirano u PET ambalažu, 2 litre - 31.03.24; Coca-Cola, zero, gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 2 litre - 29.03.24.

U srijedu je utvrđeno da ni uzorak mineralne vode Romerquelle Emotion iz ugostiteljskog objekta u Rijeci nema nivo kiselosti niti koncentraciju metala iznad dopuštenog te ne bi trebala izazvati boli u usnoj šupljini, jednjaku i želucu, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.