STAVOVI

Gong: Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud RH ne čuva Ustav

Većina na Ustavnom sudu smatra da je predsjednik RH svojim sudjelovanjem u kampanji kontinuirao kršio Ustav

Milanović: Predsjednik Hrvatske. Luka Stanzl / PIXSELL

FENA

20.4.2024

Gong je u subotu ocijenio kako se predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović ne ponaša kao odgovoran državnik, ali niti Ustavni sud Republike Hrvatske ne djeluje kao čuvar Ustava jer se svojim loše obrazloženim upozorenjem Milanoviću stavio iznad Ustava.

"Ako predsjednik Republike Hrvatske podnese ostavku, ništa ne smije sprječavati izabrane zastupnike Hrvatskog sabora da odaberu Milanovića za predsjednika Vlade", smatra Gong.

Većina na Ustavnom sudu smatra da je predsjednik RH svojim sudjelovanjem u kampanji kontinuirao kršio Ustav, no, dodao je Gong, Ustavni sud nikad nije donio odluku da je hrvatski predsjednik kršio Ustav.

"Dapače, većina ustavnih sudaca ističe kako rezultati izbora nisu na bilo koji način sporni. Nejasno je stoga kako izostanak bitne povrede može za posljedicu imati drakonsku kaznu koja nije predviđena nijednom odredbom Ustava", ističe se, prenosi Hina.

Većina ustavnih sudaca svojim zaključkom prijete uskratom političkih prava Milanoviću i volji zastupnika da biraju tko će biti mandatar, upozorava Gong.

S druge strane, u skladu sa svojom ulogom čuvara stabilnosti državne vlasti, Milanović je morao dati ostavku na mjesto predsjednika države kada se odlučio sudjelovati u parlamentarnim izborima, što nije učinio nego je čak i najavljivao svoje buduće ministre.

"Važna ustavna uloga predsjednika jest povjeravanje mandata za sastavljanje Vlade. Kako taj proces može biti nepristran, ako Milanović s pozicije predsjednika pomaže jednoj strani u sastavljanju većine", pita se u Gong.

Ustavni sud je po svojoj već ustaljenoj praksi, na koju su iz Gonga upozoravali u slučaju Markova trga, propustio kvalitetno i precizno argumentirati odluku, koja je po svojoj formi upozorenje protiv kojeg nema pravnog lijeka, stoga ni mogućnosti Milanoviću da se eventualno obrati Europskom sudu za ljudska prava.

"Sud izriče zabrane na temelju paušalnog pozivanja na određene ustavne norme, dok u isto vrijeme navodi da tijekom cijelog predizbornog razdoblja predsjednik svojim ponašanjem nije napravio značajan utjecaj na ishod izbora", navodi Gong.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.