SLUČAJ DANKE ILIĆ

Istraga o smrti Dalibora Dragijevića prelazi u drugo tužilaštvo

Više javno tužilaštvo u Zaječaru nakon što su zaprimili zapisnik sa obdukcije

Okolnosti smrti su nejasne. Telegraf.rs

Dž. R.

25.4.2024

Nakon što su srpski mediji objavili obdukcioni zapisnik o smrti Dalibora Dragijevića postavilo se pitanje kako je zapravo umro.

Izmještanje istrage

Više javno tužilaštvo u Zaječaru zatim je primilo sporni izvještaj te je danas predložilo da se istraga o smrti Dragijevića izmjesti u drugo tužilaštvo, koji je preminuo u policijskom pritvoru 7. aprila poslije privođenja zbog sumnje da je svom bratu pomogao da sakrije tijelo dvogodišnje Danke Ilić.

VJT u Zaječaru je podnijelo prijedlog za supstituciju nadležnosti u postupku povodom smrti D.D., u skladu sa Metodologijom za istragu u slučajevima zlostavljanja, saopćeno je danas iz tog tužilaštva.

Naveli se da se iz tih razloga nisu oglašavali u vezi sa slučajem.

Postupili po zakonu

Prijedlog za supstituciju se, u skladu sa Zakonu o javnom tužilaštvu, podnosi neposredno višem glavnom javnom tužiocu, što je u ovom slučaju glavni javni tužilac Apelacionog javnog tužilaštva u Nišu, koji treba da odluči da li će i koje više javno tužilaštvo postupiti u postupku povodom smrti Dragijevića.

Dragijević je preminuo 7. aprila u Policijskoj stanici u Boru, gdje je bio priveden zbog sumnje da je pomogao svom bratu Dejanu da sakrije tijelo dvogodišnje djevojčice Danke Ilić koja je nestala 26. marta u Banjskom polju kod Bora.

Zakon o javnom tužilaštvu u članu 21 propisuje da "neposredno viši glavni javni tužilac može obrazloženim rješenjem ovlastiti niže javno tužilaštvo da postupa u stvari iz nadležnosti drugog nižeg javnog tužilaštva ako je nadležno javno tužilaštvo spriječeno iz pravnih ili stvarnih razloga da postupa u predmetu", što je rješenje o supstituciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.