PAZITE DA NE PRETJERATE

Uživanje u slatkišima nije dobro za kožu

Oksidativna svojstva šećera razgrađuju kolagen i elastin, proteine koji koži daju oblik, strukturu i čvrstinu, kaže dermatolog Kimberli Med

Uživanje u slatkišima kod nekih će se brzo odraziti kroz promjene na koži. Facebook

A. O.

15.4.2023

U danima praznika malo je onih koji se neće počastiti kaloričnim slatkišima, a gotovo niko neće odbiti parče torte.

Ali, uživanje u slatkišima kod nekih će se brzo odraziti kroz promjene na koži. Pojavit će se bubuljice i/ili crvenilo.

- Oksidativna svojstva šećera razgrađuju kolagen i elastin, proteine koji koži daju oblik, strukturu i čvrstinu - kaže dermatolog Kimberli Med za Mirror.

Kad se to desi, koža gubi sjaj, postaje suha i opuštena, navodi ona.

Prema njenim riječima, prekomjerni unos šećera može da poveća rizik od izbijanja akni. Zbog toga dr. Med savjetuje da ograničite unos šećera kad god ste u prilici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.