OPREZ

Jedna namirnica može izazvati smrtonosnu infekciju ukoliko se ne priprema pravilno

Iako će većina reći da je zdravo jelo, ljekari upozoravaju da je idealno za razmnožavanje bakterije, te može biti fatalno za određene grupe

Dimljena riba, poput dimljenog lososa ili pastrmke, može biti kontaminirana potencijalno smrtonosnim bakterijama listerije. Bon Appetit

E. Ag.

30.11.2023

Za sve ljubitelje ribe ova činjenica će biti iznenađujuća jer jedna vrsta može biti jako opasna i može dovesti do fatalnih posljedica.

Dimljena riba, poput dimljenog lososa ili pastrmke, može biti kontaminirana potencijalno smrtonosnim bakterijama listerije.

Listerija može izazvati listeriozu, rijetku infekciju koja može biti smrtonosna za ljude u grupama visokog rizika.

Posebno opasna za trudnice

Listerioza je posebno opasna za trudnice, osobe sa zdravstvenim problemima ili za imunosupresivine i osobe starije od 65 godina.

Ona također može da kontaminira drugu hranu, uključujući prethodno kuhano meso, školjke, meke sireve i paštete, između ostalog. Kako toplota ubija listeriju, oni koji su u opasnosti treba da obezbijede da se sva hrana pravilno priprema, upozorava Agencija za standarde hrane.

Profesor Saher Garbia, privremeni zamjenik direktora za gastrointestinalne infekcije i bezbjednost hrane u Agenciji za zdravlje i bezbjednost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA), rekao je:

- Infekcija listerijom kod većine ljudi obično je ili neprimjećena ili može izazvati veoma blage gastrointestinalne bolesti. Međutim, može imati ozbiljnije posljedice za neke ljude, posebno one sa već postojećim zdravstvenim stanjima koja izazivaju oslabljen imunitet, a posebno su u riziku trudnice, koje imaju povećan rizik od razvoja listerioze za oko 20 puta. Nažalost, ovo oboljenje može dovesti do pobačaja, mrtvorođenosti ili teške bolesti kod novorođenih beba. Trećina zaraženih slučajeva trudnica u 2019. rezultirala je mrtvorođenim ili pobačajem u Engleskoj i Velsu.

Stopa smrtnosti

Ozbiljnije infekcije kao što su teška sepsa i meningitis mogu se razviti kod osoba s oslabljenim imunološkim sistemom ili onih starijih od 65 godina. Ljudi sa rakom, transplantacijom organa, HIV-om ili uzimanjem oralnih steroida su samo neke od drugih ranjivih grupa.

Stopa smrtnosti od teške listerioze, koja pogađa osobe sa većim rizikom, iznosi 20 do 30 posto, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

Simptomi na koje treba obratiti pažnju

Za većinu ljudi listerioza je blaga bolest koja sama prolazi.

Obratite pažnju na sljedeće simptome:

- Visoka temperatura – 38 ili više

- Bolovi

- Jeza

- Osećaj slabosti

- Dijareja

Znaci ozbiljnije infekcije uključuju:

- Ukočen vrat

- Konfuziju

- Gubitak ravnoteže

- Konvulzije

Trudnice mogu imati:

- Bol u stomaku

- Beba se kreće manje nego obično

Pravilna priprema hrane

Ova bakterija posebno je opasna u vrijeme postova kada se pretežno jede riba, jer je jedan od oblika njene konzumacije dimljena ili sušena riba, te je ona posebno rizična. Ali, iako je bakterija listerija široko rasprostranjena u životnoj sredini i može kontaminirati hranu na niskim temperaturama, uništava se kuhanjem.

Stoga je veća vjerovatnoća da će hrana kojoj nije potrebno kuhanje nositi smrtonosnu bakteriju ili ona koja nije prošla jaku termičku obradu.

Prethodne epidemije su bile povezane s hladnim mesom i unaprijed pripremljenim sendvičima.

U 2019. godini došlo je do značajne epidemije listerije u bolnicama NHS-a uzrokovane kontaminiranim sendvičima, što je dovelo do smrti sedam ljudi.

Profesor Garbija je rekao:

- Postoje određene namirnice koje su rizičnije. Savjetujemo trudnicama i ugroženim osobama da temeljno kuhaju dimljenu ribu prije nego što je jedu.

Ljudi ne moraju da izbjegavaju ove proizvode, ali treba da obezbijede da se rizici smanje što je više moguće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.