PITAJTE LJEKARA

Obratite pažnju koje suplemente uzimate: Kombinacija ova dva može dovesti do anemije

Čak i prirodni suplementi mogu imati štetne učinke kada se kombinuju ili uzimaju u prevelikim količinama

Kalcij može ometati apsorpciju željeza. Healthline

E. Ag.

28.4.2024

Uzimanje pravih dodataka ishrani može značajno utjecati na naše zdravlje, osiguravajući da naše tijelo dobiva sve hranjive materije koje su mu potrebne da normalno funkcioniše.

Rizik za zdravlje

Međutim, uvijek je ključno uzeti u obzir rizike. Dok neki dodaci mogu biti učinkoviti, drugi mogu predstavljati rizik za naše zdravlje. Osim toga, određene kombinacije dodataka mogu biti opasne.

Dijetetičarka Krutika Nanavati upozorila je na jednu takvu potencijalno opasnu kombinaciju dodataka: kalcij i željezo.

Tvrdi da bi kombinovanje ovih naizgled bezopasnih dodataka ishrani moglo rezultirati anemijom.

- Kombinovanje kalcija i željeza u obliku dodataka može imati štetne učinke. Kalcij može ometati apsorpciju željeza, posebno onog koje se nalazi u hrani i dodacima biljnog porijekla - rekla je za SheFinds.

Ako naše tijelo ne može pravilno da apsorbuje željezo, to može rezultirati nedostatkom, čineći suplementaciju beskorisnom. Također, može dovesti do niza zdravstvenih komplikacija. Nanavati kaže da bi to moglo "potencijalno rezultirati anemijom zbog nedostatka željeza tokom vremena".

- Anemija može dovesti do niza štetnih učinaka, uključujući umor, glavobolje, pa čak i probleme sa srcem. Osim toga, opterećuje kardiovaskularni sistem, utječe na dovod kisika u tkiva i povećava opterećenje srca - objašnjava dijetetičarka.

Unositi željezo i kalcij kroz ishranu

Kao i sa svim drugim nutrijentima, uvijek je idealno unositi željezo i kalcij iz ishrane. Neke od opcija su tamnozeleno lisnato povrće (kelj, špinat i brokule), mahunarke, orašasti plodovi (bademi, lješnici) i riba, naprimjer losos.

Međutim, ako smatramo da je suplementacija ključna, važno je biti oprezan.

- Uvijek se posavjetujte s ljekarom prije nego što započnete s bilo kojim novim režimom suplementacije. Čak i prirodni suplementi mogu imati štetne učinke kada se kombinuju ili uzimaju u prevelikim količinama - zaključuje Nanavati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.