SAVJETI

Tehnike za sprečavanje paničnih napada

Avaz.ba

14.8.2018

Panični napad, tvrde stručnjaci, može se zaustaviti u ranim fazama, prije nego što se napad u punoj mjeri razvije. Ako pronađete način da zaustavite anksioznost prije nego što prijeđe određenu granicu, više nećete dobivati panične napade.

Prvi put

Nije lako koliko se čini, ali pola bitke je dobiveno ako povjerujete da je moguće. Tajna je u tome da kada se prvi put jave početni, neuobičajeni simptomi, kažu stručnjaci, morate vježbati sljedeće izjave: „Znam šta je to, ne može mi nauditi. Nestat će. Nema potrebe da paničim, ali ako budem, najgore što mi se može dogoditi je da dobijem panični napad. Nije važno ako dobijem panični napad, jer to mi se već dogodilo, bilo je veoma neugodno, ali nije me ubilo.”

Ovakav misaoni proces je ključ za zaustavljanje razvoja paničnog napada.

Postoje brojne tehnike kojima se efikasno može spriječiti napredovanje paničnog napada. Nemojte očekivati da djeluju istog trenutka. Iako neke rezultate možete odmah primijetiti, morate ih uvježbavati da bi imale dugoročni efekt.

- Tehnika „papirne vrećice“

Izdahnite potpuno i stavite papirnu vrećicu preko nosa i usta. Udahnite. Pokušajte regulirati dužinu i brzinu disanja. Najbolje je duboko udahnuti i lagano potpuno izdahnuti. Nastavite tako dok se napad ne smiri. Kada ponovno udišete već izdahnuti zrak iz vrećice, ugljendioksid se apsorbira u krvi i zaustavlja simptome i sprečava razvoj novih. Možete osjetiti blagu vrtoglavicu nakon ove vježbe, ali to je potpuno normalno i ubrzo će vam biti bolje.

 Zadržite dah

- Tehnika zaustavljanja daha

Kad osjetite početne znakove napada panike, kao što su lupanje srca ili zadihanost, udahnite koliko je god moguće duboko i zadržite dah. Možda ćete osjetiti da vam je srce „preskočilo“, ali to vam neće štetiti. Srce će početi sporije kucati. Nakon 5-10 sekundi izdahnite i nastavite normalno disati, 3 sekunde udišite i 3 sekunde izdišite.

Preporuke

1. Gledajte smiješni video i smijte se glasno

2. Ne gledajte se u ogledalu

3. Nježno se lupite po obrazu i zaplešite, zbunite svoje misli kako biste ih preusmjerili

4. Pričajte s nekim ili nazovite nekog telefonom, ne pričajte o svojoj anksioznosti

5. Radite nešto fizički ako možete

Diverzione tehnike

 1. Pljusnite lice hladnom vodom – ovo podstiče vaš mozak da tijelu pošalje poruku da uspori.

 2. Skretanje pažnje – brojte unazad od 100 što brže možete i to ponavljajte

3. Slušajte glasno omiljenu muziku i pjevajte uz nju.

 4. Recite sebi: „Ovo me nikada nije povrijedilo, nikada nije bilo koga povrijedilo i nikada neće. Znam šta je to i to ne predstavlja ništa.“

 5. Recite sebi da je to samo osjećaj, taj osjećaj nije nikada nikog povrijedio.

Uzimanje lijekova

Vaš ljekar može preporučiti lijekove koji će vam pomoći da upravljate napadima panike. Lijekovi, poznati kao benzodiazepini, mogu osigurati brzo olakšanje simptoma panike. Ti lijekovi se mogu uzeti neposredno prije situacije koja potiče napad panike, primjerice prije ulaska u avion. Benzodiazepini se općenito prepisuju tokom početne faze liječenja kao kratkoročni lijek za napade panike.

Suočite se s panikom

Jedan od najučinkovitijih načina za početak upravljanja napadima panike je suočavanje sa svojim strahovima. Ako se napadi javljaju u određenim situacijama, kao što su gužve, nemojte izbjegavati takve situacije. Izloženost toj situaciji će pomoći da nadvladate paniku i pošaljete poruku svojim strahovima da imate kontrolu nad njima.

Ako su napadi panike nepredvidivi, također ćete se morati uhvatiti ukoštac s panikom koja vas preplavljuje. Osvijestite svoje osjećaje i podsjetite se da vladate situacijom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.