ZDRAVLJE

Bol u leđima signal je ozbiljnih problema

Organi šalju signale po tijelu, a najčešće se manifestiraju u leđima zato što tamo ima najviše nervnih završetaka pa je i bol najvidljivija

Može biti upala mjehura, bubrega ili gušterače. Penn Medicine

Z. K.

20.1.2023

 Probleme s bubrezima, mjehurom i žuči lako je zamijeniti s bolovima u leđima, naročito kod žena.

Stvaranje kamenaca

Organi šalju signale po tijelu, a najčešće se manifestiraju u leđima zato što tamo ima najviše nervnih završetaka pa je i bol najvidljivija. Na taj način se pravi uzrok boli maskira i pojavljuje tamo gdje ne bi trebao. 

Stalna bol u jednom dijelu leđa, ako se pojavljuje uz bol u stomaku ili preponama, bol kod mokrenja ili krv u urinu, može biti znak bubrežnih kamenaca. Kamenci nastaju zbog nakupljanja kalcija i fosfora, a najčešće su posljedica pijenja premalo vode i prevelikog unosa proteina.

Veliku ulogu igra i genetika pa su im neki ljudi podložniji nego drugi. Bubrežni kamenci češći su kod muškaraca nego kod žena i najčešće izađu prirodnim putem, ali one veće treba razbiti laserom. 

Ako se uz bol u leđima javlja i povišena tjelesna temperatura, takvo stanje može ukazivati na upalu bubrega. Ta je bol najčešća u donjem dijelu leđa, iznad zdjelice, i može se proširiti na prepone. Šest je puta češća kod žena nego kod muškaraca. 

Previše alkohola

Upalu gušterače, osim boli u donjem dijelu trbuha, povraćanja i mučnine, prati i bol u leđima. Ta bol može biti iznenadna i širiti se od trbuha prema leđima, a najčešće je posljedica akutne ili hronične upale. Do upale dolazi zbog pretjeranog uživanja u alkoholu ili zbog zastoja žuči. Najčešće pogađa starije ljude i one u srednjim godinama.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.