SAVJETI

Nemojte koristiti sprej za nos duže od tri dana, ovo je razlog

Možete oštetiti sluznicu uključujući stanjivanje tkiva, što može dovesti do rinitisa

Kapi za nos mogu se činiti kao brzo i jednostavno rješenje. FOX31

Z. K.

25.2.2023

Začepljen nos najčešće dolazi u paketu s prehladom i gripom, a mnogima je sigurno najgori i najdosadniji simptom s kojim se moraju nositi. Osim što otežava disanje, začepljen nos može utjecati i na kvalitetu sna. 

Može napraviti štetu

Kapi za nos mogu se činiti kao brzo i jednostavno rješenje. U mnogim slučajevima i jesu, sve dok ih pravilno koristite. Ako se predugo oslanjate na sprej za nos, mogli biste stvoriti više štete nego pomoći.

- Postoji nekoliko kategorija sprejeva za nos, ali oni koji se najčešće koriste su sprejevi na bazi steroida za alergije ili dugotrajnu upotrebu i brzodjelujući nazalni dekongestivi - rekao je otorinolaringolog i laringolog dr. Omid Mehdizadeh za Huffpost.

O sprejevima za nos postoji i teorija da, kada ih koristite predugo, možete postati ovisni, što će rezultirati češćim začepljenjem.

Poruka ljekara

Nemojte koristiti nazalne dekongestive duže od tri dana, poručuju ljekari jer se možete suočiti s povratnim začepljenjem. Ako ga svakodnevno koristite više od tri dana, sedmicama ili mjesecima, možete oštetiti sluznicu nosne šupljine uključujući stanjivanje tkiva, što može dovesti do rinitisa.

Osim sprejeva, uvijek postoje alternativne metode liječenja začepljenosti, kao što su fiziološke otopine, oralni dekongestivi i udisanje pare.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.