SAVJET

Stomatolog otkriva zašto je čišćenje nosa jednako važno kao i pranje zuba prije spavanja

Praktičan savjet da pročistite sinuse

Hrkanje postaje još gore ako je nos začepljen. TikTok

E. Ag.

3.10.2023

Stomatolozi godinama apeluju na pranje zuba pred spavanja, ali odnedavno ističu i još jedan važan korak u noćnoj rutini koji većina nas možda i preskače. U pitanju je čišćenje nosa.

Dr. Sebastijan Lomas, stomatolog iz Jorkšira, u svojoj objavi na TikToku koja je postala viralna, kaže da, ukoliko se postarate da svaku večer vaši sinusi budu čisti, možete sebi da pomognete da bolje spavate, ali i okončate hrkanje.

- Tvrdim da je čišćenje nosa prije spavanja jednako važno kao i pranje zuba. Razlog - ako ne možete da dišete kroz nos, disat ćete na usta i hrkat ćete. Zbog toga se nećete dobro odmoriti, adekvatno svariti svoju hranu i dobiti svu potrebnu energiju - upozorava ovaj zubar, prenosi "Daily Mail".

Dr. Lomas je također demonstrirao jednostavnu tehniku čišćenja blokiranih sinusa na snimku koji je pregledan gotovo 250.000 puta, piše Telegraf.rs.

Stojeći uspravno, stomatolog je prvo udahnuo kroz nos, a potom izdahnuo, također kroz nos, dok je usta držao čvrsto zatvorena. Zatim je prstima zapušio nos i brzo pomjerao glavu s jedne na drugu stranu, lijevo-desno, tako da su mu uši skoro dodirnule ramena.

Ovo je ponovio nekoliko puta, a potom je ponovo otpušio svoj nos i udahnuo i izdahnuo na njega.

@biological_dentist It’s time to add nose clearing to your night time routine! I would argue that clearing your nose before bed is just as important as brushing your teeth 🪥 Here’s why… #biologicaldentist #health #sleep ♬ original sound - 🦷Dr Seb | Biological Dentist

Hrkanje je uzrokovano zveckanjem i vibracijom tkiva u blizini dišnih puteva u zadnjem dijelu grla. Dok osoba udiše i izdiše, zrak koji se kreće izaziva treperenje tkiva i stvaranje buke. A ovo stanje postaje još gore ako je nos začepljen.

Samo u Velikoj Britaniji hrkanje pogađa 30 miliona ljudi, među kojima 58 posto hrkača ima između 50 i 59 godina.

Video dr. Lomasa korisnici ove društvene mreže su pozdravili kao "briljantnu ideju" koja će potaći ljude da dodaju čišćenje nosa u svoju noćnu rutinu.

- Tako korisno, hvala - napisao je jedan TikToker, a drugi mu se pridružio:

- Sviđa mi se ova jednostavna praktična demonstracija.

Međutim, neki korisnici vjeruju da ova tehnika ima suprotan rezultat od planiranog.

- Ovo mi je začepilo nos - izjavio je jedan, dok se drugi oglasio da se "ništa nije dogodilo".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.