OBRATITE PAŽNJU

Simptomi povišenog krvnog pritiska mogu se vidjeti na prstima

Normalan krvni pritisak iznosi 120/80 mmHg

Visok krvni pritisak je često uzrokovan velikim količinama natrija. Facebook

E. Ag.

8.5.2024

Između 60 i 80 puta u minuti vaše srce pumpa krv kroz arterije do ostalih dijelova tijela. Pritisak koji se stvara na vaše arterije ustvari predstavlja krvni pritisak. Normalni krvni pritisak iznosi 120/80 mmHg. Sve preko toga znači da vaše arterije trpe pritisak što, ukoliko se ne liječi, može da dovede do loše cirkulacije, kao i potencijalnog srčanog ili moždanog udara.

Višak tečnosti

Američka asocijacija za srce ističe da povišeni krvni pritisak često nema vidljive simptome na početku. Oni koji na aparatu izmjere 180/120 mmHg obično se susreću s otežanim disanjem, glavoboljama, konfuzijom ili zujanjem u ušima, ističe WHO. Također, još jedan simptom može da ukaže na povišeni krvni pritisak. U pitanju su otečeni prsti na rukama i nogama.

Vaše srce tada više i jače pumpa krv kroz čitavo tijelo, zatim ono nailazi na poteškoće prilikom vraćanja krvi od ekstremiteta do srca nazad, te se višak zadržava u prstima, piše Healthdigest.

Također, visok krvni pritisak je često uzrokovan velikim količinama natrija (soli) u ishrani, zbog čega tijelo zadržava više vode. Ovaj višak tečnosti može da se odrazi na vaše prste. Nekontrolisani visok krvni pritisak može da dovede do bolesti bubrega. Vaši bubrezi imaju zadatak da uklanjaju otpad iz krvi i održavaju ravnotežu tečnosti. Ako vaši bubrezi nemaju dovoljno krvi, oni ne mogu da rade svoj posao.

Tri ključne stavke

Ovo može da dovede do edema ili nakupljanja tečnosti u tkivima. Otok od edema se obično javlja na nogama i stopalima, ali ga možete osjetiti i na rukama.

Upravo zbog svega toga je važno da redovno mjerite krvni pritisak, pijete prepisanu terapiju i ukoliko osjetite neke promjene, hitno se obratite svom ljekaru. Zdrava i uravnotežena ishrana, redovna fizička aktivnost i kvalitetan san su tri ključne stavke u reguliranju krvnog pritiska.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.