UPOZORENJA

Neispavanost donosi brojne probleme: Zašto je manjak sna opasan

Posljedice su nedostatak koncentracije, nervoza, ali i povećan rizik od srčanog i moždanog udara, povišenog krvnog pritiska...

Povećan rizik od moždanog udara. Facebook

Z. K.

20.5.2024

Hronična neispavanost pogađa jednu od tri odrasle osobe širom svijeta. Istraživanja su pokazala da je sve više ljudi koji se žale da nedovoljno spavaju.

Stručnjaci upozoravaju da je neispavanost povezana sa problemima koncentracije, nesporazumima u komuniciranju, nervozom, procesuiranjem pogrešne informacije, padom motivacije.

Mnogo kofeina

Posljedice manjka sna su i povećan rizik od srčanog i moždanog udara, povišenog krvnog pritiska, debljine, dijabetesa i depresije.

Umor je najočitiji efekt nedostatka sna. Ako vam tijelo traži odmor, mogli biste zadrijemati na neočekivanim mjestima. Znak može biti i to što vam je potrebno mnogo kofeina kako biste “preživjeli” dan.

Zbog nedostatka sna, raste nivo kortizola, hormona stresa. S druge strane, dobar san prirodno smanjuje nivo kortizola. Zato, kako biste normalizirali bioritam, ustajte u isto vrijeme svakog dana, nastojte odrijemati tokom dana i vježbajte ranije.

Nedostatak sna dovodi i do smanjenja nivoa leptina, hormona zbog kojeg se osjećate sitim. Zato se osjećate gladniji i tražit ćete hranu bogatu kalorijama, a to znači da ćete vrlo vjerovatno lakše i dobiti koji kilogram.

Otkucaji srca

Jedna od posljedica nedostatka sna je i hipertenzija, odnosno visok krvni pritisak. Manjak sna može doprinijeti i riziku od srčanog udara i nepravilnih otkucaja srca.

Neispavanost može imati utjecaj i na nivo testosterona, odnosno smanjiti ga, što može smanjiti libido. Jedna studija pokazala je kako nedostatak sna može utjecati i na broj spermija te na njihovu pokretljivost.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.