BEBE I MAME

Beba je ogrebala oko – šta učiniti

Ako sumnjate da vaše dijete ima ogrebeno oko, ne brinite, jer ogrebotine najčešće nisu opasne i brzo zarastu primjerenim liječenjem

Bebe vole istraživati svoje lice rukama. Ilustracija

"Bebe i mame"

2.4.2019

Bebe i mala djeca vole istraživati svoje lice rukama. Nažalost, kombinacija oštrih noktiju i radoznalih prstića rezultira ogrebenim okom. 

Prepoznajte znakove

1. Crveno oko - beonjača oka bit će vrlo bolna i crvena;

2. Pretjerano suzenje;

3. Iznenadna vriska - vaša beba je u jednom trenutku sretna, a zatim odjednom postaje vrlo bučna;

4. Tragovi ogrebotina oko oka;

5. Simptomi samo na jednom oku.

Postavljanje dijagnoze

Liječnik će ispitati oči fluorescenom ako sumnja na ogrebeno oko. Fluorescen je neškodljiva i bezbolna narandžasta tekućina koju će liječnik staviti u oko i zatim ga osvijetliti fluorescentnim svjetlom. Ako je oko povrijeđeno, tečnost će popuniti ogrebotinu koja će se na taj način prikazati pod fluorescentnom rasvjetom.

 Liječenje

Liječnik će na povrijeđeno oko staviti antibiotsku mast koja će ogrebotinu štititi od infekcije. Preko toga će staviti povez koji će oko držati zatvorenim i preporučiti ponovno stavljanje masti svakih 12 do 24 sata.

Nakon toga, ovisno o veličini ogrebotine, liječnik može ili ne mora ponavljati očni ispit dva ili tri dana. Ako je ogrebotina i dalje prisutna, najbolje je posjetiti okulistu.

Često provjeravanje

Ako sumnjate da vaše dijete ima ogrebeno oko, ne brinite. Ogrebotine najčešće nisu opasne i brzo zarastu primjerenim liječenjem. Oko bi trebalo provjeravati svakih četiri do šest sati.

Ako se povreda dogodi tokom noći, možete pričekati do jutra, ali je najbolje potražiti stručnu pomoć odmah.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.