RAZVOJ I RAST

Bosonogo hodanje nosi brojne benefite: Pustite djecu da osjete tlo pod stopalima

Takva djeca se drže ravnije, imaju pravilnije držanje prilikom hodanja i ravnomjernije raspoređuju pritisak tijela na stopalo

Stopala su prepuna nervnih završetaka. Facebook

Dž. R.

6.5.2024

S dolaskom ljepšeg vremena i toplijih dana, preporučuje se da pustite malu djecu da što više hodaju bosa jer tako mogu osjetiti toplinu i strukturu tla pod stopalima, a i određeni užitak koje pri tom pruža masiranje stopala.

Smanjene informacije

Prsti nogu i stopala prepuna su mnogobrojnih nervnih završetaka koji tijelu šalju nebrojeno mnogo informacija o okruženju. Stavljanjem cipelica na dječja stopala ta količina informacija jako se smanjuje.

Bosonogo hodanje je mekanije, sporije te stvara manje pritiska na petu, palac više radi i pridonosi stabilnosti kod djeteta, a koljena lakše apsorbiraju kretanje.

Kosti noge se formiraju tek u kasnoj adolescentskoj dobi, a do tada su po sastavu sličnija hrskavici te su puno podložnija iskrivljavanju i raznim deformitetima.

Zbog tog razloga odabir ispravne obuće svakako je od velike važnosti i daleko je ispred trenutne mode. Mnoge deformacije stopala, urasli nokti ili atletska stopala su često uzrokovana lošim odabirom obuće još u ranoj mladosti.

Manje padaju

Istraživanja pedijatara govore kako djeca koja su često hodala bosonoga mnogo manje padaju jer dobivaju više informacija o svom okruženju direktno iz stopala te manje gledaju u tlo ispred sebe.

Bosonogo hodanje je dio normalnog i prirodnog razvoja te donosi mnogobrojne boljitke cjelokupnog tijela.

Roditelji koji djecu puštaju da hodaju bosonoga dopuštaju tako dječjoj koži da bolje diše, pridonose boljem razvoju nježnih mišića i ligamente nogu.

Takva djeca se drže ravnije, imaju pravilnije držanje prilikom hodanja, ravnomjernije raspoređuju pritisak tijela na stopalo, a svod stopala se pravilnije razvija. Svi ovi elementi pridonose manjoj potrebi za anatomskom obućom u kasnijoj dobi.

Naviknuti dijete

Za početak dijete ostavite bosonogo u igri u kontroliranim uvjetima kao naprimjer u provjerenom pješčaniku, potom ga pustite na dobro uređen i pokošen travnjak, a po ljeti djecu ostavite bose na pješčanim ili šljunčanim plažama. U izrazito vruće ljetne dane ipak pripazite na vrelinu kamena ili pijeska.

Ako dijete bude dovoljno dugo bosonogo koža stopala će s vremenom otvrdnuti pa će se broj mehaničkih povreda smanjiti no ipak uvijek ostanite na oprezu i prije puštanja djeteta na neku površinu provjerite okruženje, piše Wishmama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.