STRUČNJACI PIŠU ZA „AVAZ“

Odvojite vrijeme za sebe i unaprijedite vlastito psihofizičko blagostanje

Dobra je ideja da razmislite o sedmičnim tablicama u koje ćete upisivati aktivnosti brige za sebe

Vodite brigu o sebi. Instagram

Tihana Majstorović, dipl. psiholog

1.5.2024

Kada se kaže „briga o sebi“, obično nam se u mislima pojavi slika nekog SPA dana, ili uživanja na plaži u udobnoj ležaljci. I onda kažemo sebi da nemamo vremena, novca, prilike za takvo nešto. Ko će na taj način, na današnjem vremenu, sa današnjim tempom - „brinuti o sebi“?

Složen pojam

Međutim, za psihologe – briga o sebi mnogo je složeniji pojam i prožet je kroz svaku poru naše svakodnevnice. Briga o sebi su zapravo sve aktivnosti koje radimo svjesno, a da su usmjerene na vlastitu dobrobit, na unapređenje vlastitog psihofizičkog blagostanja i/ili na odgovaranje na vlastite potrebe.

Briga o sebi sastoji se od četiri komponente:

1. Psihološka komponenta brige o sebi – vezana za mentalno zdravlje i sve što nam pomaže da ga sačuvamo i unaprijedimo;

2. Fizička komponenta brige o sebi – vezana za fizičke aktivnosti, kretanje i potrošnju energije, kao i za sve što radimo za naše tijelo i njegovo zdravlje (odlazak doktoru, zdrave navike isl);

3. Duhovna komponenta brige o sebi – vezana za razne aktivnosti, kao što je meditacija, molitva, boravak u prirodi, isl, gdje je duhovnost povezana uglavnom sa mentalnim zdravljem osobe i sa sviješću o smislu života.

4. Podrška – implementirana na dva nivoa – profesionalnom i ličnom. Profesionalna podrška se vrši u radnom okruženju. Lična podrška leži u pozitivnim odnosima između osobe i neposrednog okruženja.

Ukoliko se pitate kako sve ovo primijeniti na svakodnevni život – dobra je ideja da razmislite o sedmičnim tablicama u koje ćete upisivati aktivnosti brige za sebe. Naime, početkom sedmice možete zadati sebi kao cilj po tri aktivnosti za svaku od ovih komponenti, a na kraju sedmice zabilježiti šta ste od toga zaista realizovali. 

Majstorović: Napravite listu sa što više ideja za brigu o sebi. YouTube

Napravite listu sa što više ideja za brigu o sebi, možete uključiti i bliske ljude ili tim na poslu, zavisno od konteksta. Po završetku liste odaberite tri stvari koje vam se čina najprivlačnije i najrealnije i kojima ćete se posvetiti u predstojećem periodu. Ovakva aktivnost nije vremenski zahtjevna, a može da pomogne da napunite baterije i lakše se suočite sa novim životnim zadacima.

 Fizičko i mentalno blagostanje

Za one čitaoce koji stalno brinu o drugima – da li kroz profesiju, uloge u porodici ili kroz usvojeni životni skript – važno je podsjetiti se da je briga o sebi obaveza i svakog pomagača, bila da uloga profesionalna ili privatna.

Takve aktivnosti pomažu im da dobiju zadovoljstvo od pomaganja, da sačuvaju snagu, da pruže pomoć, da eliminišu negativne efekte trošenja energije i umora i da održe emocionalno, fizičko i mentalno blagostanje, što je neophodno za njihovu sposobnost da pruže pomoć ljudima oko sebe. Stoga nema izgovora počnite već danas sa planom brige o sebi.

(Svake srijede objavljujemo tekstove stručnjaka koji pišu o zdravlju, savjetima kako sebi pomoći...)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.