PREMA DXOMARKU

Pokazali testovi: Samsung Galaxy S24 Ultra ima najbolji ekran

Ultra je zauzela vodeću poziciju na Dxomarkovoj ljestvici zaslona

Samsung Galaxy S24 Ultra osvojio je 155 bodova. YouTube

E. Ag.

5.2.2024

Na Dxomarkovoj ljestvici zaslona među top 20 pametnih telefona s najboljim ekranom Samsung ima čak šest modela, a najnoviji Samsung Galaxy S24 Ultra osvojio je 155 bodova te tako zauzeo prvu poziciju, ispred Google Pixel 8 Pro i Google Pixel 8 koji su osvojili po 154 boda.

Visoko je na četvrtom mjestu pozicioniran i model Samsung Galaxy Z Fold5 sa 152 boda, a u nastavku su još i modeli iz Honora, Applea, OnePlusa i Huaweija.

Iz Dxomarka ističu kako od poboljšane čitljivosti u izazovnim okruženjima do značajnog povećanja vršne svjetline Samsung Galaxy S24 Ultra sa 6,8-inčnim AMOLED 2X ekranom i 120 Hz stopom osvježavanja pokazuje značajna poboljšanja u performansama u različitim aspektima, osiguravajući najbolji rezultat u Dxomarkovom Display protokolu, piše Smartlife.rs.

S24 Ultra se ističe izmjerenom vršnom svjetlinom od 2572 kandela, a antirefleksno staklo poboljšava kontrast osiguravajući vidljivost čak i na direktnoj sunčevoj svjetlosti. Iako su vjernost boja i prikaz uveliko poboljšani u odnosu na S23 Ultra, posebno na otvorenom, još se ne postiže najbolji rezultat.

Međutim, performanse pokreta su posebno dobre te S24 Ultra maksimalno iskorištava svoj LTPO zaslon prilagodbom brzine osvježavanja broju sličica u sekundi, sprečavajući podrhtavanje. Test je napravljen primjenjujući šest kriterija: čitljivost, boje, video, pokret, dodir i artefakti.

Kao plus, Dxomark ističe dobru čitljivost na sunčevoj svjetlosti zahvaljujući vrlo visokoj vršnoj svjetlini.

Poboljšano je upravljanje refleksijom zaslona zahvaljujući naprednoj tehnologiji stakla, uz precizan prikaz boja u većini osvijetljenih okruženja.

Dodaju i da je pozitivno za istaknuti izvrsno upravljanje eventualno izgubljenih kadrova pri gledanju svih vrsta videozapisa ili igranju videoigara.

Pod minuse spominju pretjerano visoke nivoe svjetline u video izvedbi, nedostatak svjetline i detalja u unutrašnjem osvjetljenju te loše upravljanje slučajnim, nehotičnim dodirima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.