POČEO S TREĆE POZICIJE

Uspjeh Dine Beganovića: Prva pobjeda u Formuli 3

U prvenstvenom poretku Browning i Fornaroli dijele prvo mjesto sa 37 bodova

Dino Beganović. FF3

Z. K.

24.3.2024

Dino Beganović ostvario prvu pobjedu u karijeri u FIA Formuli 3. Počevši s treće pozicije, u prvoj polovici utrke u Melbourne vozač švedskog tima Prema ograničio se na praćenje izbliza postavljača tempa Leonarda Fornarolija i Gabrielea Mini.

Beganović je tada promijenio ritam i nakon što se oslobodio sicilijanskog vozača, u 15. krugu je preuzeo vodstvo, također pretekavši prvog Fornarolija.

19-godišnjak iz Trident tima dobro je reagirao, prateći Beganovićev slipstream i zaostajući jednu sekundu kako bi iskoristio DRS. 

To je bilo sve do 22. kruga od 23, kada je Beganović napravio posljednji potisak koji nije ostavio Fornaroliju. Mini je, međutim, nakon što je skliznuo na četvrto mjesto, uspio nadmudriti Lukea Browninga posljednjim potezom i završiti na trećoj stepenici postolja.

U prvenstvenom poretku Browning i Fornaroli dijele prvo mjesto sa 37 bodova. Mini i Beganović nisu daleko, tik iza njih s 32 odnosno 28 bodova.

Podsjetimo, Beganovićevi roditelji Fikret i Mirnesa su emigrirali u Švedsku gdje je Dino i rođen prije 19 godina. S 11 godina Dino se počeo takmičiti u kartingu, a sedam godina kasnije stigao je do Formule 3.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.