ŽIVOTNA PRIČA

Igrač Kristal palasa otkrio šokantne detalje iz djetinjstva: Dobro znam šta je glad...

Ove sezone odigrao sve utakmice za svoj klub

Sako: Bavi se humanitarnim radom. AFP

Avaz Sport

26.2.2019

Jedan od najboljih igrača engleskog premijerligaša Kristal palasa ove sezone je francuski branič Mamadu Sako (Mamadou Sakho).

Dvadesetdevetogodišnji Mamadu je u intervjuu za Daily Mail otkrio šokantne detalje iz djetinjstva.

- Veoma dobro znam šta je glad, šta je hladnoća. Kao dijete sam na ulicama molio za hranu, nisam imao šta jesti. Ne volim o tome pričati. Svi mi imamo neke svoje životne priče, ali je ne želim biti nikome primjer. Nikada. Želim inspirirati ljude i želim pomoći onima koji nemaju. Želim da to bude moja priča - rekao je Sako. 

Sako je kao dijete jednom prilikom neku gospođu zaustavio na ulici i pitao za nekoliko kovanica za hranu, a njena reakcija ga je šokirala. 

- Jednom sam neku gospođu zaustavio na ulici kao dijete. Pitao sam je za nekoliko kovanica za hranu, a ona je jače stisnula torbu uza sebe u strahu da ću je opljačkati. To me šokiralo. U tom trenutku sam samom sebi rekao da ću, kad postanem neko i nešto, ja pomoći drugima. Nekad nisam imao gdje spavati pa bih po ulicama tražio mjesto gdje ću prenoćiti - prisjetio se Francuz senegalskih korijena.

Djetinjstvo mu je, blago rečeno, bilo haotično. Živio je sa šestero braće i sestara, a porodica se stalno seljakala po Parizu. Promijenili su desetak stanova, često nije bilo mjesta za sve, ali sve to vrijeme Sako je uspijevao nekako igrati nogomet u lokalnom klubu. 

- Tata je umro kad sam imao 13 godina. Od tog dana više nisam bio dječak, nego muškarac. Znao sam da se moram početi brinuti za svoju porodicu znao sam da ću biti nogometaš. To nije bio neki san, to je postala moja obaveza - prisjetio se Sako.

On je svoje prve nogometne korake napravio u PSG-u. 

- Pitali su me neki dan je li mi bilo teško biti kapiten PSG-a s tako malo godina. Ma kakvi. Najteže je bilo postati kapiten porodice kad sam imao samo 13 godina - rekao je Sako.

Sako danas vozi luksuzne automobile, nosi satove od nekoliko desetina hiljada eura i skupu, potpisanu odjeću, ali se razlikuje od ostalih nogometaša.

Dok većina njegovih kolega ljeti odmara na egzotičnim lokacijama, Sako odlazi u Afriku. Prošlog ljeta posjetio je osam zemalja kao ambasador AMSAK-a, fondacije koju je sam pokrenuo. 

- Mogao sam biti u Dubaiju i samo im poslati ček, ali to nije dovoljno. Njih treba posjetiti, popričati s njima i dati im nadu iz prve ruke. Humanitarni rad je moj drugi posao - poručio je ponajbolji stoper Premijer lige.

Sako, koji je nogometno odrastao u PSG-u, 2013. godine prešao je u Liverpul za 19 miliona eura u kojem se nije naigrao zbog problema s povredama.  

U januaru 2017. otišao je na posudbu u Kristal palas, koji ga je tog ljeta otkupio za 28 miliona eura. Ove sezone odigrao je sve utakmice za Palas u prvenstvu, a na samo jednoj nije bio na terenu svih 90 minuta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.