KOMPLIKOVANA SITUACIJA

Hrvati u problemu: Zašto Dinamo mora navijati da Borusija Dortmund ne osvoji Ligu prvaka

Već mjesecima se vrti priča da bi Dinamo, osvoji li SuperSport HNL, mogao imati direktan plasman u Ligu prvaka

Luka Stanzl. Pixsell

D. H.

2.5.2024

Borusssia Dortmund u srijedu je u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka na domaćem terenu pobijedila Paris Saint-Germain 1:0. Ekipa Edina Terzića tako je došla nadomak plasmana u finale, iako je čeka težak zadatak na gostovanju u Parizu. Zanimljivo je da bi ishod te utakmice mogao utjecati i na hrvatski fudbal.

Naime, već mjesecima se vrti priča da bi Dinamo, osvoji li SuperSport HNL, mogao imati direktan plasman u Ligu prvaka ili barem u završno kolo kvalifikacija. To neće biti slučaj ako Dortmund osvoji Ligu prvaka, a pritom završi na petom mjestu u Bundesligi.

Standings provided by Sofascore

Dortmund je pobjedom osigurao Bundesligi pet mjesta u Ligi prvaka. Osvoji li je, imat će ih i šest

Dortmund je pobjedom nad PSG-om osigurao Bundesligi pet mjesta u Ligi prvaka iduće sezone, čime je zapravo spasio sam sebe jer se on nalazi na petom mjestu. Osvoji li pak Borussia Ligu prvaka kao petoplasirana ekipa prvenstva, Nijemci će dobiti i šesto mjesto u Ligi prvaka, što ne odgovara Dinamu.

Dinamu treba da Ligu prvaka osvoji bilo ko drugi (Real, Bajern ili PSG) jer u tom slučaju dodatno mjesto sigurno ne bi dobio niko iz njihovih liga, nego prvak s najboljim koeficijentom koji se nije izravno plasirao.

Dinamo mora navijati protiv Borusije

Prema trenutnoj situaciji, taj je prvak Šahtar, no Dinamo bi onda zauzeo njegovo mjesto u playoffu Lige prvaka, što znači da bi za plasman u najelitnije europsko klupsko natjecanje morao pobijediti samo jednog protivnika. U slučaju poraza imao bi plasman u Europa ligu.

Ako Borusia postane evropski prvak, Šahtar gubi svoje mjesto u Ligi prvaka, a Dinamo samim tim gubi mjesto u playoffu te bi svoj europski put morao započeti puno ranije, u drugom pretkolu.

Jasno, ni Dinamo ni Šahtar još nisu osigurali naslove u svojim zemljama. Ne bude li Dinamo prvak, sve ovo ne vrijedi ništa jer Rijeka nema tako dobar koeficijent. S druge strane, Šahtar četiri kola prije kraja prvenstva ima i četiri boda prednosti nad kijevskim Dinamom. Prospe li tu prednost, zagrebački Dinamo bi, ako bude prvak, mogao bi imati izravan plasman u Ligu prvaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.