IZJAVA PETERA STANE

Portparol EU o koracima NSRS: Svaka odluka protiv suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH dovest će do ozbiljnih posljedica

Odluka Evropskog vijeća je dokazala da dijalog umjesto eskalacije daje rezultate, naglasio je Stano

Stano: Dobrobit ljudi. Anadolija

Nerma Ajnadžić

18.4.2024

Narodna skupština Republike Srpske raspravlja o usvajanju zakonodavnih inicijativa koje bi narušile ustavni poredak zemlje, funkcionalnost njenih institucija i osnovnih sloboda i koje bi bile suprotne obavezama Bosne i Hercegovine na putu ka EU.

Korak naprijed

Ovo je izjavio portparol Evropske unije Peter Stano, dodavši da očekuju da entitetsko rukovodstvo obustavi ove zakonodavne inicijative, uključujući, prije svega, nacrte zakona Republike Srpske o izborima, referendumima, imunitetu i „stranim agentima“.

- EU naglašava da se moraju poštovati suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak, uključujući odluke Ustavnog suda, i međunarodni identitet Bosne i Hercegovine. Svaka akcija protiv ovih principa dovest će do ozbiljnih posljedica, kao što je Evropska unija već jasno rekla - naglasio je Stano.

Istakao je da, nakon prošlomjesečne odluke Evropskog vijeća o otvaranju pregovora o pristupanju EU, EU očekuje od Bosne i Hercegovine, uključujući entitet Republika Srpska, da napravi korake naprijed umjesto da preduzima radnje koje su u suprotnosti s njenim evropskim putem.

Dijalog daje rezultate

- Odluka Evropskog vijeća je dokazala da dijalog umjesto eskalacije daje rezultate. Pozivamo sve lidere u Bosni i Hercegovini da ispune svoje obaveze i očekivanja građana i da se vrate za pregovarački sto za dobrobit ljudi u zemlji i njene budućnosti u EU - zaključio je Stano.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.