GRANIČNA POLICIJA BIH

Kuprešaković: Povećan broj pokušaja nezakonitog prelaska državne granice

Taj podatak dovoljno govori o pojačanom migracijskom pritisku i očekuje se da će biti i snažniji

Posjeta Međunarodnom graničnom prijelazu Karakaj. Granična policija BiH

N. Aj.

30.4.2024

Direktor Granične policije BiH Mirko Kuprešaković i pomoćnik direktora za organizaciju i operacije GPBiH Dragan Kulić sastali su se s pomoćnikom direktora za specijalne operacije MUP-a Republike Srbije generalom Dejanom Lukovićem, 30. aprila 2024. godine, na Međunarodnom graničnom prijelazu Karakaj.

Uz generala Lukovića, prisustvovali su i direktor Državne agencije za istrage i zaštitu Darko Ćulum i direktor Službe za poslove sa strancima Žarko Laketa.

Povod posjete graničnom prijelazu i radnog sastanka je organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelima krijumčarenje i trgovina ljudima. Kuprešaković je istaknuo da pripadnici Granične policije BiH provode pojačane aktivnosti s ciljem borbe protiv organiziranog kriminala u vezi s nezakonitim migracijama te da je izuzetno važna kontinuirana saradnja na državnom nivou i sa susjednim zemljama. 

- Svjedoci smo sve češćih izvršenja kaznenih djela organiziranih kriminalnih skupina u vezi s krijumčarenjem ljudi čiji lanac trebamo razbiti zajedničkom suradnjom i operativnim djelovanjem. Krijumčari pokušavaju u vozilima i čamcima preko rijeke Drine nezakonito ući u BiH. Samo u prva dva mjeseca 2024. godine, Granična policija BiH je u nezakonitom prelasku ili pokušaju nezakonitog prelaska državne granice zabilježila povećanje od gotovo 70 posto u odnosu na prva dva mjeseca prošle godine. Taj podatak dovoljno govori o pojačanom migracijskom pritisku i očekuje se da će biti i snažniji, a od nas se očekuje da svim raspoloživim kapacitetima štitimo državnu granicu, kao što to i činimo - istaknuo je Kuprešaković te dodao da mu je drago što su partnerske policijske agencije u potpunosti otvorene za unaprjeđenje saradnje, razmjenu iskustva, informacija i zajedničke ophodnje i aktivnosti, a što pokazuje i današnja posjeta MGP-u Karakaj.

Zaključeno je da će se zajedničke aktivnosti pojačati, dogovoreno je pojačanje zajedničkih ophodnji, podizanje suradnje na višu razinu, zaduženi su zapovjednici za kontinuirano razmjenjivanje informacija i obavještavanje rukovodostva po svim pitanjima. Usuglašeni su i daljnji operativni koraci s ciljem razbijanja lanca organiziranih kriminalnih skupina. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.