ZATEGNUTI ODNOSI

Hronologija svađe između Španije i Argentine: Sve počelo optužbom da se Milei drogira

Španska vlada danas je kategorički odbacila tvrdnje argentinskog čelnika rekavši da "ne odgovaraju odnosima dviju bratskih zemalja i naroda"

Milei i Sančez. AP

D. R.

4.5.2024

Argentinski predsjednik Havijer Milei (Javier) optužio je špansku socijalističku vladu da ugrožava srednju klasu politikama "koje donose samo siromaštvo i smrt". 

Njegov istup dolazi nakon što je španski ministar natuknuo da je Milei bio pod utjecajem droga tokom kampanje.

- Vlada španskog premijera Pedra Sančeza (Sanchez) ima važnijih problema s kojima se mora nositi, kao što su optužbe za korupciju iznesene protiv njegove supruge, što je pitanje koje ga je čak navelo da razmisli o ostavci - napisao je Milei u službenom saopćenju iz Ureda predsjednika Republike Argentine.

Svađa između Buenos Airesa i Madrida započela je nakon što je španjolski ministar prometa Oskar Puente (Oscar) jučer sugerirao da je Milei bio pod utjecajem droga tokom televizijskih nastupa.

Milei, samozvani desničarski libertarijanac, također je kritizirao Sančezove dogovore s baskijskim i katalonskim separatistima rekavši da je španski premijer "ugrozio jedinstvo Kraljevstva sklapajući paktove sa separatistima i dovodeći do raspada Španije".

Dodao je da ilegalna imigracija u Španiji prijeti sigurnosti žena. Španska vlada danas je kategorički odbacila tvrdnje argentinskog čelnika rekavši da "ne odgovaraju odnosima dviju bratskih zemalja i naroda".

Odnosi između Španije i Argentine zahladili su od Mileijevog dolaska na vlast prošlog decembra, piše Politico. Argentinski čelnik javno je podržao špansku desničarsku opozicijsku stranku Vox.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.