SERGEJ ALEJNIK

Šef diplomatije Bjelorusije upozorio NATO članicu: "Znamo šta radite, prestanite!"

Naglasio da su litvanski političari svjesni paravojnih formacija koje se navodno nalaze na teritoriji Litvanije

Ministar vanjskih poslova Bjelorusije Sergej Alejnik. Sputnjik

N. Aj.

5.5.2024

Ministar vanjskih poslova Bjelorusije Sergej Alejnik danas je optužio litvanske vlasti da finansiraju paravojne snage koje navodno pokušavaju da sruše vladu u Minsku.

- Možda bih dao savjet litvanskim političarima. Prestanite da podržavate ekstremiste i finansirate njihove aktivnosti - rekao je šef bjeloruske diplomatije u intervjuu za RIA Novosti.

On je naglasio da su litvanski političari svjesni paravojnih formacija koje se navodno nalaze na teritoriji Litvanije, a koje planiraju promjenu vlasti u Bjelorusiji.

Šef KGB Bjelorusije Ivan Tertel prethodno je iznio tvrdnju da u Litvaniji, Poljskoj i Ukrajini postoji oko 50 stranih fondova koji finansiraju promociju politike ''meke moći” prema Bjelorusiji, ali i radikalne opcije za promjenu vlasti u toj zemlji.

Nakon predsjedničkih izbora u Bjelorusiji 2020., pojedini opozicionari, uključujući bivšu predsjedničku kandidatkinju Svetlanu Tihanovsku, otišli su u Litvaniju.

Tihanovsku je bjeloruski sud u odsustvu osudio na 15 godina zatvora pod optužbom za zavjeru radi preuzimanja državne vlasti, stvaranje i vođenje ekstremističke grupe, javne pozive na sankcije, podsticanje društvenog razdora i izdaju države, podsjećaju RIA Novosti, prenosi Tanjug.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.