RAZBIJEN MIT

Šta se zaista desi kad progutate žvaku: Ljekari stavili tačku na dobro poznatu priču

Da li ostaje u stomaku sedam godina

Žvaka nema nutritivnu vrijednost. Facebook

E. Ag.

2.10.2023

Ljekari su jednom zasvagda stavili tačku na "stare priče" kojima se plaše djeca da, ukoliko progutate žvaku - ona ostaje zaglavljena u stomaku sedam godina.

- Nemam pojma odakle je došao taj mit, mogu samo da zamislim da je to sugerisano zato što je neko želio da spriječi djecu da uzimaju žvakaće gume - izjavio je Simon Trevis, profesor kliničke gastroenterologije na Univerzitetu Oksford u Ujedinjenom Kraljevstvu, za CNN.

Više od tri dnevno

Profesor je jasno rekao da gutanje žvake nije opasno, osim ukoliko neko ne proguta tri ili više komada žvaka dnevno, što se smatra pretjeranim i može potencijalno da izazove blokadu varenja.

- Ako progutate žvakaću gumu, ona će proći kroz vaš stomak i crijeva i izaći nepromijenjena na drugom kraju - ističe Trevis i dodaje:

- Tačno, postoje slučajevi da žvakaća guma ostane u crijevima djece, jer ako su baš mnogo žvaka progutala, onda to izaziva opstrukciju. Ali u više od 30 godina specijalističke gastro prakse nikada nisam vidio takav slučaj.

Travis nije jedini koji je zauvijek "sažvakao" ovaj mit.

Dr. Aron Kerol, glavni zdravstveni službenik na Univerzitetu Indijana, također je razotkrio mit o žvakama - kao i nekoliko drugih. U razgovoru za „IU Day“, on je razbio i mit o pravilu "pet sekundi" tokom kojih hrana navodno ne može da pokupi klice na podu ako je podignuta na vrijeme. Međutim, on ističe i da je pod definitivno čistiji od ručke frižidera ili spužve za pranje suđa.

Progutao čak 40 komada

Što se tiče žvake, Kerol je objasnio da gutanje neće štetiti nikome, ali da ih neće učiniti ni zdravijim.

- Žvaka nema nutritivnu vrijednost. Pravi se od zaslađivača, aroma i mirisa na bazi gume. Osnova gume je mješavina elastomera, smola, masti, emulgatora i voskova. Tako da ne bih rekao da je zdrava - objašnjava dr. Kerol.

I on ponavlja da samo gutanje žvake nije štetno, osim ako se ne radi o pretjeranom gutanju, kao što je slučaj jedan petogodišnjaka iz Ohaja koji je progutao čak 40 komada, zbog čega je morao biti podvrgnut proceduri.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.