SPAVAO S BROJEVIMA

Uslišene mu molbe: Imigrant, koji se liječi od raka, osvojio milijardu dolara na lutriji

Pita se koliko će još živjeti i da li će imati vremena da potroši sav novac

Čeng Čarli Sifan osvojio džekpot. Independent

N. Aj.

30.4.2024

Jedan od dobitnika historijskog Pauerbol džekpota od 1,3 milijarde dolara prošlog mjeseca je imigrant iz Laosa koji je bolovao od raka osam godina i nedavno je imao posljednju hemoterapiju.

Čeng Čarli Sifan (Cheng Charlie Saephaniz) iz Portlanda rekao je na konferenciji za novinare koju je održala Lutrija Oregona da će on i njegova supruga Duanpen ravnopravno podijeliti nagradu s prijateljicom koja je dala 100 dolara da sa njima kupi nekoliko tiketa, Laizom Čao (Chap).

Osigurati porodicu

Oni će dobiti 422 miliona dolara nakon poreza.

- Moći ću da osiguram svoju porodicu i svoje zdravlje - rekao je on i dodao da će naći dobrog doktora, prenosi Glas Amerike.

Kao pacijent koji se liječi od raka, Sifan se pita koliko će još živjeti i da li će imati vremena da potroši sav novac.

Nakon što su zajedno uplatili tiket, Čao je poslala fotografiju listića Sifanu i rekla da su postali milijarderi.

- To je bila šala prije samog izvlačenja, ali već sutra se obistinila - kaže Sifan.

On je ispričao da je rođen u Laosu prije 46 godina i da se preselio na Tajland 1987., prije nego što je emigrirao u Ameriku 1994. godine.

On je na konferenciji za novinare nosio pojas etničke grupe lu Muen iz jugoistočne Azije sa korijenima u južnoj Kini.

Pripadnici te grupe bili poljoprivrednici i pomagali američkim snagama tokom rata u Vijetnamu, a nakon sukoba hiljade porodica pobjeglo je na Tajland da bi izbjegle odmazdu i na kraju su se naselile u SAD, posebno duž zapadne obale.

Završio je srednju školu 1996. i živi u Portlandu 30 godina.

Radio je kao mehaničar u vazduhoplovnoj kompaniji, a sedmicama prije izvlačenja ispisivao je brojeve za igru na parčetu papira, spavao s njim ispod jastuka i molio se da pobjedi.

Pobjednički tiket prodat je početkom aprila u prodavnici u Portlandu, čime je prekinut niz bez dobitaka koji je trajao više od tri mjeseca.

Ne mogu ostati anonimni

Lutrija Oregona je saopćila da je morala da sprovede proces provjere prije nego što objavi identitet osobe koja se javila da preuzme nagradu.

Prema zakonu Oregona, uz nekoliko izuzetaka, pobjednici lutrije ne mogu ostati anonimni i imaju vremena godinu da preuzmu glavnu nagradu.

Džekpot ima gotovinsku vrijednost od 621 milion dolara prije oporezivanja ako pobjednik odluči da uzme paušalni iznos, umjesto da mu se isplaćuje tokom 30 godina.

Nagrada podliježe federalnom i državnim porezima u Oregonu.

Nagrada od 1,3 milijarde dolara je četvrti najveći džekpot u historiji i osmi po veličini među američkim džekpot igrama, prema Lutriji Oregona.

Najveći američki džekpot osvojen na lutriji bio je 2,04 milijarde dolara u Kaliforniji 2022. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.