Tehnologija Ruska kompanija Embryo 3D nudi uslugu

Trudnice će moći dobiti 3D model fetusa

CdM.me
14.03.2018 14:07

Osim mogućnosti da se detaljno vidi kako fetus izgleda u određenoj sedmici razvoja, roditelji mogu ovaj model bebe dodirnuti, uzeti i zagrliti.

Ruska kompanija Embryo 3D na čelu s Ivanom Gridinom počela je nuditi uslugu izrade 3D modela bebe iz stomaka koju pravi uz pomoć snimaka sa ultrazvuka.

A iako sve zvuči pomalo čudno, ideja je zapravo razvijena kako bi budući roditelji i doktori koji vode trudnoću mogli detaljnije vidjeti bebu u slučaju tjelesnih abnormalnosti kod razvoja ploda.

Gridin je priznao da je na ideju došao zbog svoje dobre prijateljice koja se plašila da se njena beba ne razvija kako treba, pa je nju i uzeo kao primjer razrade ideje.

Nešto slično već su 2016. godine ponudili i Brazilci, koji su razvili tehnologiju virtualnog Oculus Rift 3D prikaza bebe, napravljenu uz pomoć ultrazvučnih i MR snimaka, a kojoj je također cilj otkrivanje najsitnijih detalja bebinog izgleda u materici kako bi se otkrile eventualne nepravilnosti.

Rusi su ovim daljim korakom zaista napravili revoluciju jer budući roditelji sad ne samo da mogu dobro vidjeti kako njihova beba izgleda u tom trenutku razvoja i provjeriti je li s bebom sve uredu, nego je mogu doslovno dodirnuti, pridržati i zagrliti, tačno onakvu kakva je u stomaku.

Tagovi

Trudnoća
NA VRH