ISTRAŽIVANJE

Neposlušna djeca imaju veću šansu da postanu bogata kada odrastu

Istrajni i usmjereni prema ostvarenju cilja koji zacrtaju

Mnogi se roditelji pitaju jesu li vrištanje i histeričan plač normalan i prirodan dio razvoja. Ilustracija

Avaz.ba

1.4.2019

Evropsko istraživanje otkrilo je da djeca koja imaju česte izljeve bijesa imaju veću šansu da u odrasloj dobi postanu bogata i postignu zavidan uspjeh u karijeri. 

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu "Developmental Psychology", a praćeni su plaće i obrazovanje djece koja su pohađala škole u Luksemburgu. Ispostavilo se da su oni koji su se u mlađoj dobi odupirali autoritetu i prkosili roditeljima češće upisivali srednje škole i fakultete te ostvarili bolji uspjeh na plaćenijim poslovima.

Istraživanje profesorice Angele Drukvorth (Angele Duckworth) sa Univerziteta Pennsylvania potvrdilo je tu teoriju. Rekla je da će djeca koja se u ranoj dobi karakteriziraju kao "tvrdoglava i teška" vjerovatnije biti uspješna u karijeri. Ona smatra da je razlog za to što su takva djeca ustrajna i usmjerena prema ostvarenju cilja koji si zacrtaju.

Mnogi se roditelji pitaju jesu li vrištanje i histeričan plač normalan i prirodan dio razvoja, a psiholozi kažu da jesu.

Naime, pojašnjavaju da djeca često ne mogu riječima izraziti svoje emocije. Temper tantrum je jedan od načina kojim se izražavaju i upravljaju osjećajima te pokušavaju razumjeti ili promijeniti ono što se događa oko njih.

Zato, kad vaše dijete naredni put poludi ako mu ne date što želi, možete se tješiti činjenicom da će postati direktor firme ili doktor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.