REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Energetska pića utječu na razvoj mentalnih poremećaja kod djece

Energetskim pićima nije mjesto u ishrani djece i mladih

Sadržaj kofeina u energetskim napicima kreće se od 50 mg do 505 mg po jednom piću. Facebook

E. Ag.

9.2.2024

Prema istraživanju univerziteta Njukasl i Tisajd, energetska pića mogu da imaju negativan utjecaj na dječiji mozak jer njihova upotreba povećava rizik od mentalnih problema, uključujući poremećaj pažnje i hiperaktivnost (ADHD), depresiju, anksioznost i suicidne misli, piše Kurir.rs.

Studije obuhvatile 1,2 miliona djece i mladih 

U studiji objavljenoj u časopisu „Public Health“ naučnici su uzeli u obzir podatke iz 57 studija koje su obuhvatile 1,2 miliona djece i mladih iz više od 21 zemlje koji su konzumirali energetska pića.

Britanski naučnici su proveli ovu studiju kao nastavak inicijalnog istraživanja iz 2016. godine i otkrili još više negativnih posljedica po mentalno i fizičko zdravlje djece izazvanih konzumiranjem energetskih napitaka, rekla je glavna autorica studije Amelija Lejk s Univerziteta Tisajd.

Zabrana prodaje

- Ponovili smo istraživanje samo da bismo pronašli veći, očigledan dokaz koji ukazuje na to da je konzumiranje ovih pića povezano s negativnim zdravstvenim ishodima - dodala je ona.

Na osnovu ovih nalaza, istraživači i druge britanske zdravstvene organizacije pozvale su vladu da zabrani prodaju energetskih napitaka djeci mlađoj od 16 godina.

Sadržaj kofeina u energetskim napicima kreće se od 50 mg do 505 mg po jednom piću.

- Ovi dokazi ukazuju na to da energetskim pićima nije mjesto u ishrani djece i mladih - zaključila je Lejk.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.